Nepal – solidaritet og opplevelse

2 desember 2019

21.november møttes solidaritetsgruppen og Musikk – Backpacker i Kathmandu. Gjensynsgleden var stor da elever fra Seljord Folkehøgskule så hverandre igjen på den andre siden av kloden, og både de som allerede hadde vært en stund på reise og de som kom hjemmefra hadde mye å fortelle. Solidaritetsturen var i gang!

Dette er ikke et hvilehjem, så allerede morgenen 22.november dro vi i samlet tropp ut fra Kathmandu til vårt første prosjekt. Vi kjørte til et buddhistisk kloster, som heter Namobuddha. Her var det tid til å se seg om, og oppleve klosterlivet til buddhistiske munker på nært hold. Namobuddha er et kjent sted i Buddhismen, og ligger på en topp, med fantastisk utsikt utover de omkringliggende landsbyene. Vi kunne også skimte snøkledde fjell gjennom skyene – så noen likheter med Seljord var det, selv om fjellene her er Himalaya-høye, og fjellene i Seljord har en mer fornuftig størrelse.

Fra Namobuddha gikk vi ned til Pasthali, hvor transitthjemmet til CWIN ligger (jeg kommer tilbake til hva både «transitthjemmet» og CWIN er). Fotturen på en drøy time går gjennom skog og landsbyer. Området har en fantastisk natur, med skogkledde åser, appelsintrær og jorder på alle kanter. Vennlige mennesker hilser «namaste», og noen barn synes det er fryktelig spennende med denne flokken med europeiske kjemper, som kommer smilende gjennom landsbyene deres.

Les om CWIN og vårt samarbeid med dem.

Vi besøkte transittsenteret Balika Peace Home, som er transittsenteret for jenter («Balika» er nepalsk for «jente»). Her møtte vi 55 fantastiske jenter i alderen 4-16 år, og det ble et hjertevarmt og rørende møte mellom barna og elevene fra Seljord Folkehøgskule. Vi var i Balika i nesten tre dager. Elevene og barna lekte, spilte musikk, sang og danset. På forhånd hadde vi forberedt workshops, som vi hadde for og med barna. Dette var veldig populært, og barna kunne ikke få nok! Det ble nok litt intenst for noen og enhver å være der i så lang tid. Men elevene visste at det var nå de var der, og bød på seg selv fra morgen til kveld.

Etter oppholdet i Balika Peace Home hadde vi et møte, hvor vi snakket om erfaringene og opplevelsene. Kontrasten til våre liv i Norge er enorm på alle måter. Likevel ser vi at det er så mye som er fint midt oppi alle de forferdelige historiene: Barna er trygge, tillitsfulle og glade. De setter stor pris på helt enkle ting, og deler glede med alle rundt seg. Elevene fra Seljord Folkehøgskule har fått 55 nye «sisters», og barna vet at det er 26 ungdommer fra Norge som tenker på dem.

«Jeg har aldri lært så mye på så kort tid». «Jeg har aldri fått så god kontakt med noen på så kort tid». «Dette burde alle oppleve». «Besøket i Balika har gjort mer med meg enn noe annet jeg har opplevd». – Dette er noe av det elevene sa etter oppholdet på Balika Peace Home. Oppgaven videre er å gjøre opplevelsene og erfaringene til en del av hvem vi er, slik at vi tar med oss disse refleksjonene i vårt tankesett.

Videre på solidaritetsturen har vi vært på sightseeing i Kathmandu, og sett kulturen på nært hold. Vi har vært på hellige steder for både buddhister og hinduister, og sett hvordan de praktiserer sin tro. Dette er også en viktig og spennende del av en reise til et fremmed land.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er nepal19-9-300x200.jpg

Vi har besøkt CWINS nødtelefon, «Helpline», og sett hvordan de jobber, og vi har lært mye om CWIN og deres arbeid.

Snart returnerer 26 opplyste unge voksne til Norge, som kan fortelle om Nepal – om kultur, tradisjon og utfordringer i ett av verdens fattigste land. Men før vi drar hjem skal vi opp på noe vi Nordmenn ville kalt en «fjelltopp», men som i Nepal er «just a hill». Her skal vi tilbringe en natt. Er vi heldige får vi med oss soloppgangen over Himalaya. Deretter skal vi gå ned gjennom landsbyer, og se hvordan folk lever.

Elevene fra Seljord Folkehøgskule har vært interesserte, nysgjerrige og ivrige fra første dag. Det er utrolig givende å få være med på reisen deres!

Seljord Folkehøgskules reise til Nepal er unik, og tilbyr noe man ikke kan planlegge på egenhånd som turist. Som tidligere nevnt kan alle våre elever søke om å være med. Så dersom du vurderer å søke en av linjene våre neste skoleår, så kan du ha i bakhodet at dette også kan være en mulighet for deg! (Solidaritetsreisen er inkludert i linjeopplegget til Musikk – Backpacker.)Namaste! Danjebad (takk).

Kjetil Flatland – Lærer på Musikk – Backpacker

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Related Posts