Musikklinja på inspirasjonstur til New York

14 januar 2019

Her er «dagbok» fra vår entusiastiske linjelærer Vidar:

Søndag:
Musikk er denne uka i New York. Vi hadde vi en fin og noe kald formiddagstur i Central Park i dag (tema: John Lennon, Strawberry Fields, Leonard Bernstein, Alice in Wonderland, og store og små hunder (!)), før vi hadde et inspirerende og humørfylt møte med pianoprofessor Brandt Fredriksen. Brandt er en renommert pianist her i USA, og hadde mange fine tanker og gode tips til oss. Han er dessuten sønn av en utvandra moldenser, så han er glad i Norge! I kveld er det vokaljazz på Smalls Jazzclub.

Mandag:
Musikk suser videre i NY! Vi hadde en superfin kveld på Smalls Jazzclub søndag kveld med Gabrielle Stravelli Quartet. Et tett, lite lokale, god stemning og musikere i topp verdens-standard. Gabrielle Stravelli er en fabelaktig vokalist, med virtuos stemmebruk, og bandet er absolutt glimrende. Moro for oss å oppleve toppmusikere så tett på!
I dag har vi litt fritid til shopping (!) og utforsking av denne verdensmetropolen. På ettermiddagen er det båttur på Hudson River og East River, der vi bl.a. kommer tett på Statue of Liberty og flott utsikt til den berømte NYC Skyline, under Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge opp til FN-bygningen.

Tirsdag:
I dag har vi hatt en intens og lærerik workshop med de dyktige musikerne og produsentene Etienne Lytle og Mark Henry. Det ble en varm og intens økt der vi fikk spille og teste ut ting sammen med disse gutta fra NY. De kom med interessante og lærerike tips fra sine erfaringer som profesjonelle musikere, turnémanagere og produsenter. Hyggelig også at de brukte tid på å snakke om Vidars favorittbegreper: Metronom og underdeling (subdivision)! Vi spilte «Fly me to the moon» som jazzstandard, etterpå «lekte» vi oss med å omarrangere den til metallrock. Takk for morsomme timer, Mark og Etienne!
I ettermiddag var vi på konsert med studenter fra The Juilliard School i Paul Recital Hall på Lincoln Center. Juilliard er en av verdens mest renommerte musikkskoler, og det ble definitivt bekrefta på dennne kammerkonserten med musikk av Brahms, Fauré og Prokofiev. En flott opplevelse å sitte ned i den flotte konsertsalen og se og høre musikkstudenter boltre seg med fininnstilt teknikk og massevis med spilleglede. Dette var så bra at noen av våre elever vil tilbake i morgen og få med seg en konsert til på Juilliard.
Og det ble tid til en hyggelig tur på Naples 45 og pizza!

Onsdag:

En frisk morgentur på High Line, som er en artig turvei tilrettelagt på et nedlagt jernbanespor i Chelsea/Meatpacking District. Fascinerende å gå noen meter over gateplan og studere ny og gammel arkitektur og et pulserende hverdagsliv under oss. Noen steder er det beplantning og skulpturer.

Etter det besøkte vi 9/11-Memorial, som gjør sterkt inntrykk med de 2 monumentale bassengene med vannfall, og navnene til ofrene stanset inn i metallet. Så dro vi til Chinatown, der et besøk i en usedvanlig flott Chopstick-butikk var et høydepunkt.

Om kvelden et nytt høydepunkt: På konsert med New York Philharmonic Orchestra i «storstua» David Geffen Hall. Sammen med 1500 andre hørte vi en virtuos framføring av Beethoven pianokonsert nr.2 og en stor dose følelser og klanger i Rachmaninoff symfoni nr.2. Denne musikken hadde vi brukt en del tid på sette oss inn i hjemme i Seljord før vi reiste, både musikkhistorisk om komponistene og om hele «apparatet» og egenarten ved fenomenet symfoniorkester. Det var en flott og unik opplevelse å være på konsert med et av verdens topp 10 symfoniorkestre!


Video fra Wokshopen med Brandt Fredriksen.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Related Posts