MUSIKK – BACKPACKER PÅ INTERRAIL. KORT, MEN GODT.

8.mars, på selveste kvinnedagen, var Musikk – Backpacker (MuBack) klare for 14 dagers interrail i Europa. Etter tett dialog med myndigheter og helsepersonell, som ikke så noen grunn til å fraråde reisen, og nøye vurderinger fra elever og familie, var det en optimistisk gjeng som satte kursen mot Kiel. Bekymringen på daværende tidspunkt handlet mer om vindstyrke på 18 m/s på Skagerak fremfor en potensiell virussituasjon i Europa, men det var altså sistnevnte som til slutt skulle besegle vår skjebne…

Fra Kiel gikk første etappe til Berlin. Vi utnyttet tiden godt, og fikk sett Brandenburger Tor, Berlinmuren og andre historiske bygg. Berlin var egentlig en litt nedprioritert destinasjon i det store bildet, så vi dro videre neste formiddag. Da gikk togturen til Praha, hvor vi skulle tilbringe noen dager.Vi ankom Praha på ettermiddagen, og sjekket inn på et hotell midt i byen. Vi dro rett ut for å spise, for vi skulle rekke en konsert på Reduta Jazzclub samme kveld. Et tradisjonelt tsjekkisk måltid sto på menyen, og vi ble mette og klare for konsert. Flere store verdensstjerner har gjestet Reduta Jazzclub gjennom historien. Denne kvelden sto den brasilianske gitaristen og vokalisten Adriano Trindade på programmet. Sammen med to tsjekkiske musikere spilte han latinamerikansk musikk for en lydhør forsamling.


Neste dag, onsdag 11.mars, pøsregna det i Praha. MuBack gikk rundt i byen, og så på historiske byggninger. Praha er en fantastisk by, og severdighetene er mange. På vegen kom vi forbi en kirke, hvor det skulle være konsert samme kveld. Vi var heldige, og fikk kjøpt billetter. De opplyste om at myndighetene kun gav dem lov til å selge 100 billetter på grunn av koronaviruset.Nå begynte vi å merke at noe var i emning. Billettene våre til Venezia var for lengst ombooket, men tidligere samme dag hadde vi funnet ut at vi også måtte unngå Wien. Men vi kjøpte billetter, og dro på konsert. Vi fikk oppleve et veldig bra strykeensemble, orgelmusikk og en sopran. De fremførte highlights fra den klassiske musikkhistorien, som De fire årstider av Vivaldi, Toccatta og fuge i D-moll av Bach og Ave Maria av Schubert. Det var en stor opplevelse å høre denne musikken i en fantastisk flott kirke, og glemme verden utenfor en liten stund.

Oppløftet av musikken dro vi ut for å spise burger, og fant etter hvert veien hjem til hotellet. På hotellet oppdaterte læren seg på siste nytt fra Norge og resten av verden, og da erkjente han at turen måtte avbrytes.Neste morgen satt MuBack på toget mot Kiel istedenfor til Budapest. En enstemmig klasse bestemte seg for å dra hjem, og hadde fått støtte fra både rektor ved folkehøgskolen og kommunelegen i Seljord, som i tillegg hadde bestemt at vi skulle i 14 dagers hjemmekarantene. Helt greit, tenkte vi, og i løpet av dagen utviklet nyhetsbildet seg, som kjent. Regjeringen i Norge bestemte at skoler og barnehager skulle stenges – og alt som har fulgt i ettertid har blitt vår nye, midlertidige hverdag. MuBack kom seg til Kiel, og tok fergen tilbake til Oslo. På kaia ble vi møtt av personell med munnbind og smittevernsutstyr, og vi dro rett i karantene på hver vår kant.


Det er ikke til å legge skjul på at det var kjipt å måtte avbryte interrailen i Europa. Helst skulle vi fullført, og opplevd alt vi hadde planlagt; Berlin, Praha, Budapest, Wien, Venezia, München, Amsterdam… Men at det er kjipt å avbryte et slikt opplegg er tross alt bagateller i den store sammenhengen. Nå står vi sammen med alle – på avstand – og vi håper at Norge snart blir friskmeldt!Vi forsøker å fylle karantenetiden med fine opplegg. Sammen – på hver vår kant. Hver linjedag starter vi med opplegget «musikk som inspirerer meg», hvor elevene forbereder hver sin spilleliste, og forteller om sangene de har valgt. Elevene er delt i grupper, som skal facetime hver dag for å snakke om hva de holder på med, og veilede hverandre. I tillegg kan de avtale timer med læreren. Så dette går nok bra!Uansett: Interrailen ble noe kort – men den var god så lenge den varte! Reiseformen gav mersmak, og Europa ligger der og venter på oss den dagen verden blir friskmeldt. Men frem til da: Ta vare på hverandre, og fyll dagene med ting som gjør deg og de rundt deg glad!

Du kommer ikke til å angre!

Følg oss

Kontakt

Brith er vår kontorleder. Ta kontakt med henne om du lurer på noe. 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33
3840 Seljord

Tlf:+47 35 05 80 40
E-post: kontor@seljord.fhs.no
Facebook: Seljord folkehøgskule