Mat av beste sort!

16 november 2021

Bli den beste versjonen av deg selv!

En ting er sikkert! Det serveres svært god mat ved Seljord Folkehøgskule. Her får vi minst like god mat som hjemme, om ikke bedre. Vår kjøkkensjef Reinhold har rukket å bli svært populær blant årets elever og ansatte. Her gjelder nok at veien til vår hjerter går via magen. Det er topp kvalitet på det som blir servert. Tidlig og sent.

Reinhold har kontroll på maten.

Vi har spurt Reinhold noen spørsmål som berører hva han tenker om det som lages og serveres på skolen:

Har du noen filosofi bak maten du lager til oss?
– Ja, jeg ønsker at maten skal være så fersk som mulig. Samtidig er næringsinnholdet viktig i tillegg til god smak og variasjon.

Hva definerer god mat?
– At maten er fersk, har kvalitet, smak, tekstur, lukter godt og laget med riktig temperatur.

I hvilken grad er elevene med på å bestemme maten? Lager dere noen ganger mat fra der de er fra?
– Her prøver jeg å være fleksibel. Jeg lytter til dem. Noen ganger tester jeg ut ønskene deres før jeg godkjenner det.

Er det utfordrende å lage mat til unge mennesker?
– Synes ikke det. Har ikke opplevd det som utfordrende så langt.

Har du noen favorittretter?
– Vel, jeg er fra Østerrike og elsker min Wienerschnitzel og Kaiserschmarren (en slags pannekake).

Er det utfordrende med vegetarianere, veganere, pesceterianere og elever med matallergier?
– Synes ikke det, egentlig. Vi må passe litt ekstra på mat som er laget på fabrikk. Det kan finnes spor av ting som ikke bør være der.

På hvilken måte imøtekommer kjøkkenet ønsket om bærekraftig mat?
– Vi sørger for å ha rikelig med fisk, pasta og ikke minst lokal mat.

Uttrykker elevene at de liker maten?
Ja, det er de flinke til. De sier i fra når de like maten. Det er hyggelig. Men det er jo ikke alltid like lett å tilfredsstille alle på en gang. Folk har ulik smak og preferanser.

Hvordan ser en arbeidsdag ut på kjøkkenet?
Det starter med frokost og opprydding etter det. Vi har et kort møte for å diskutere våre arbeidsrutiner, og for å planlegge menyen for kommende uke. Denne må også bestilles. Deretter forbereder vi og gjennomfører lunsjen (i Seljord kalt dugurd) før vi tar vår egen lunsj. Deretter forbereder vi middagen.

Vi du si at det eksisterer matterender? Følger dere dem?
– Det er en trend at mat skal lages i plastikkbeholdere. Jeg har mer tro på å lage maten på tradisjonell måte.

Noe mer å si om kjøkkenet?
– Skolen har et fantastisk kjøkken å jobbe i. Mine samarbeidspartnere er fantastiske og morsomme.

Laget av Roar Bøye. Bilder: Nora Sølvik Lemriri

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Related Posts