Musikkreisen

Musikkreisen

Reisen begynner når du går ut døra! Men hva med musikken – er den der alltid? Musikkreisen på Seljord Folkehøgskule er musikklinja som tar musikken ut og verden inn!

Samspill, kultur, natur, turer og reise er hverdagen vår, og passer for den musikkinteresserte som er nysgjerrig på verden i og utenfor seg selv. Planlegging og gjennomføring av reiser er en del av linjeopplegget.
I løpet av skoleåret gjennomfører vi en til to større reiser, avhengig av hva og hvor vi bestemmer oss for å dra. Reisen er nemlig ikke fastlagt på forhånd, men blir planlagt i samarbeid mellom elever og lærere. Hvor skal vi dra? Hvorfor skal vi dra dit? Hva ønsker vi å få ut av reisen? Som elev på Musikkreisen lærer du hvordan du kan planlegge meningsfulle og innholdsrike reiser både nært og fjernt. Les videre, og se hva tidligere elevkull har gjort under overskriften «Studietur for linja»!

Bli med på et år fylt med musikk og opplevelser, og vær med på å gjøre ditt folkehøgskoleår til det beste! På Musikkreisen blir du en del av et klassemiljø, hvor alle brenner for de samme interessene som deg. Sammen spiller dere musikk, lager musikk, arrangerer konserter, reiser på hytteturer og planlegger deres egen linjetur. Dette året kommer du aldri til å glemme!

Seljord ligger i hjertet av Telemark, og er omgitt av vakker natur og levende kultur. Med dette utgangspunktet vil du garantert få et innholdsrikt, variert, spennende og fint folkehøgskoleår, hvor du skaper minner og vennskap for livet!

For deg som:

 • er en gryende sanger eller musiker
 • er opptatt av musikk
 • er opptatt av magien ved å spille i band
 • ønsker å reise til spennende reisemål
 • ønsker å oppleve verden
 • ønsker å ta med musikken din på turen

Info

Reisen begynner når du går ut døra! Men hva med musikken – er den der alltid? Musikkreisen på Seljord Folkehøgskule er musikklinja som tar musikken ut og verden inn!

Samspill, kultur, natur, turer og reise er hverdagen vår, og passer for den musikkinteresserte som er nysgjerrig på verden i og utenfor seg selv. Planlegging og gjennomføring av reiser er en del av linjeopplegget. 

Musikkreisen er en bandlinje hvor man kan spille alle salgs instrumenter og/eller synge. Om du har lite eller mye erfaring fra før, så tilpasser vi undervisningen slik at du kan utvikle deg fra der du er. Du kan ha et eller flere hovedinstrument, og dersom du ønsker å prøve ut nye ting er det muligheter for det.

Du får også undervisning i sangskriving, så kanskje får du til å spille inn din egenkomponerte sang i løpet av skjoleåret? Du kan skrive på egenhånd og/eller sammen med medelever.

Elevene er i stor grad med på å bestemme hva vi skal spille, og det er også muligheter for å komme med ønsker til prosjekter og lignende. Dette er med på å gi deg muligheten til å forme ditt eget folkehøgskoleår.

Musikkreisen er band- og reiselinja for instrumentalister og vokalister. Kom med de forkunnskapene og ambisjonene du har – så tilrettelegger vi undervisningen for deg.

Undervisningen er i stor grad praktisk, og det er mye samarbeid på linja.

 • Interesse for musikk.
 • Interesse for kultur, natur og reise.
 • Oppmøte og aktiv deltakelse i undervisningen.
 • Positiv holdning til samarbeid og utfordringer.
 • Samspill
 • Studio (vi jobber med Logic Pro X)
 • Musikkteori
 • Reiseplanlegging
 • Kulturreiser – nært og fjernt
 • Individuell oppfølging
 • Konsertforberedende/formidling
 • Konserter på og utenfor skolen
 • Sangskriving
 
 • Morgensamling – vi starter dagen i fellesskap med nyheter, sang og innslag
 • Mandag og tirsdag: valgfagdager
 • Onsdag, torsdag og fredag: linjetid
 • Lørdagsseminar – (utendørs) aktiviteter eller samfunnsaktuelle temaer 
 • Helg: fredagsklubb og samlingskvelder som de forskjellige linjer organiserer

Last ned timeplan som pdf

Musikkrommet vårt er utstyrt med PA-anlegg, trommesett, el-piano m.m.. Her ligger alt til rette for å spille musikk. I studio får du opplæring i hvordan du gjør opptak i studio, og hvordan du mixer. Vi jobber med Logic Pro X. Musikken du produserer kan du bruke til hva du vil; om du ønsker å legge det ut, bruke det som demo eller gi til bestemor i julegave. 

Elevene på Musikkreisen ønsker som regel å reise utenlands i løpet av skoleåret. Du må ha gyldig pass og reiseforsikring. Mange land krever at passet er gyldig minimum seks måneder etter ankomstdato.

Skolen har mange instrumenter, men vi baserer oss i utgangspunktet på at elevene har egne instrumenter. 

 

Her finner du info om pris. 

Linjeturer

Valget er ditt!

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 9-16 dager

Seljord Folkehøgskule og deres ansatte har kontakter rundt omkring i verden, og kan skreddersy kvalitetsreiser med høyt faglig innhold. Denne kompetansen er verdifull for elevene på Musikkreisen, som utfordres på å lage sin egen reise! Vi har nemlig valgt å ikke ha en bestemt destinasjon for linja, men tilbyr et opplegg hvor det å lage en meningsfull og innholdsrik reise er en del av hverdagen. Med tilmålt tid og budsjett er utfordringen: Hvor skal vi dra? Hvorfor skal vi dra dit? Hva skal vi gjøre? Hva slags type reise skal vi på? I samarbeid med medelevene og skolens ansatte får du muligheten til å være med på å skreddersy en reise for linja, og du får verdifull erfaring og kunnskap, som du kan ta med deg videre i livet!

Eksempler på tidligere reiser:

Nepal
En kulturreise til fjellandet Nepal, hvor vi har opplevd storbykaoset og det fredelige livet på landsbygda. Ved foten av noen av verdens høyeste fjell har Musikkreisen vært med på innhøsting av ris med håndkraft og okser, vi har hatt kulturelle workshops med barn og ungdom, og vi har besøkt og blitt kjent med organisasjonen CWIN (Child Workers In Nepal), som Seljord Folkehøgskule støtter gjennom sitt solidaritetsarbeid.

Oman
En reise til det fredelige og velstående gulflandet Oman. Ørken, fjell, varme elver å bade i, gammel historie, arabisk kultur og sin egen form for Islam preger dette sultanatet helt sør på den arabiske halvøy. Musikkreisen leide bil og opplevde Oman i 2021.

USA
1) New York
The Big Apple er et eldorado for musikkelskere, og alt fra de største til de minste artistene er å finne i New York. Vi har vært i New York flere ganger, hvor vi har vært på konserter, besøkt relevante utdanningsinstitusjoner og kjent på pulsen av verdens mest kjente storby.

2) Nashville – New Orleans
Nashville er verdens countryhovedstad, men her finner man mye annet også. Byen er musikk, og er absolutt verdt et besøk for de som interesserer seg for faget. I Nashville har vi hørt verdensstjerner og helt ukjente artister, som håper å bli oppdaga på Open Mic. Vi har vært på museer, i studio, og vi har besøkt flere av byens mange musikkbarer i gata Broadway.
To ganger tidligere har Musikkreisen leid bil i Nashville, og tatt turen videre til New Orleands. Byen forbindes med jazz, og kulturforskjellen mellom de to byene er enorm – selv om ikke avstanden er så altfor stor. New Orleans har en særegen, franskinspirert byggestil, og ligger helt sør i USA. Det er ikke uten grunn at folk ikke får nok av denne byen!

Balkan
I 2022 backpacket vi på Balkan, med utgangspunkt fra Nord-Makedonia. Selv om Balkan ikke ligger så altfor langt unna er kulturforskjellen stor. I det sørøstlige hjørnet av Europa står religionen sterkt i hverdagsbildet, og ortodokse kristne, katolikker og muslimer lever side om side. Flere av landene i regionen er kjent for sin særegne folkemusikk, med skeive taktarter og heftig tonalitet. I tillegg til Nord-Makedonia besøkte vi Hellas, Albania og Kosovo, og fikk se og oppleve likheter og ulikheter mellom landene. Et fantastisk spennende område, som varmt kan anbefales som destinasjon.

Interrail i Europa
Et mer miljøvennlig og billigere alternativ til reise er å reise med tog. Reiseformen tar deg midt inn i Europas største byer. Europa er og har vært ledene for musikktradisjonen vi står i, og for musikkelskere byr byer som Berlin, Praha, Wien og Paris på enestående opplevelser. Kulturhistorien synes over alt, og musikken lever på store og små konsertarenaer. Interrail er noe alle bør oppleve, og Musikkreisen var sist på interrail like før koronaen stengte verden ned.

I tillegg til overnevnte reiser har Musikkreisen vært på turer i Danmark og Norge, og vi benytter oss selvfølgelig av det fantastiske nærområdet som Seljord byr på.

På Musikkreisen er du som elev med på å bestemme reisen. Det gir deg lærdom om verden og deg selv allerede før reisen er tatt, og gir deg erfaringer og kunnskap som er gull verdt når du skal planlegge små og store reiser senere i livet.

Kontakt oss dersom du har spørsmål!

Lærere

Kjetil Flatland

Hovedlærer for Country og Musikkreisen
Kjetil er en vokalist og saksofonist med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole. Som musiker har han jobbet mye i både inn- og utland. Han har vært musikalsk leder for et prosjekt i Sør-Afrika, Mosambik og Zimbabwe, og han har vært musiker og musikklærer i et prosjekt for palestinske flyktninger i Libanon – for å nevne noe. Han spiller konserter, og har gitt ut album i eget navn. Kjetil har etter hvert jobbet på Seljord Folkehøgskole i en god del år, og han brenner for å skape et godt folkehøgskoleår sammen med elevene!

Du kommer ikke til å angre!

Blogg

FØLG MED PÅ HVA SOM SKJER PÅ FOLKEHØGSKOLEN!