Musikal - Broadway

Musikal-Broadway

Musikal, sang, musikkteater, dans og show. På musikallinja får du mulighet til å lære mer og prøve deg på alt dette. I tillegg henter vi inspirasjon på Broadway (New York). Du får jobbe med stemmebruk, kor og vokalinnstudering, og gjennom året får du også dansetimer i jazz/musikaldans. I tillegg jobber vi med drama, rolletolking og regiprøver. Sammen lager vi fargesprakende show basert på kjente og ukjente musikaler.

Musikal-musikk

Det finnes utrolig mye spennende og forskjellig musikalmusikk i mange musikalske stilarter. Vi forsøker å speile denne bredden. Hair, Grease og Les Miserables er like aktuelle som nyere show som Dear Evan Hansen, Hadestown eller Frozen. Som musikalelev blir du kjent med hvilken skattekiste musikaler er. Du vil også utvikle forståelse for å formidle historiene, spenningen og dramatikken bak sangene.

Fagtur til New York

Musikallinja reiser på fagtur til New York. Der deltar vi i spennende workshops med folk som til daglig jobber på Broadway.  Vi tar oss også tid til sightseeing og ikke minst: vi ser musikaler og vi opplever de beste musikal-stjernene i verden. Det er utrolig inspirerende å oppleve denne magien på nært hold. 

Les mer om fagturen til New York

Musikal og videre studier

Linja gir et godt grunnlag for videre musikal- og dansestudier, og er veldig populær. Vær tidlig ute med søknaden din om du vil sikre deg plass her.

For deg som:

 • brenner for sang, dans og musikkteater
 • ønsker å kjenne gleden over å være trygg på en scene
 • vil oppleve det fantastiske felleskapet bak en fargesprakende forestilling
 • vil oppleve fantastisk fagtur til Broadway (New York)

Info

Linjefaget Musikal inneholder en kombinasjon av tre fag: sang, musikkteater og dans. På timeplanen ligger hovedvekten på sang og musikaldans. Drama ligger under alt vi driver med. I både sang og dansetimene jobbes det med karakter, undertekst, formidling og andre teaterrelaterte begreper. Det meste vi jobber med kanaliseres gjennom en scenisk teatralsk uttrykksform. Musikal handler om å fortelle historier.

Sanginstruksjonen skjer individuelt og i grupper (Masterclass) ledet av dyktige fagpersoner. Alle velger seg soloprosjekt i løpet av året. Vi jobber masse med sang og dans. Likevel ligger det formidling og historiefortelling i bunn av det meste vi sysler med. Sangen og dansen er midler til å formidle noe mer, en handling, en følelse, en stemning, en konflikt… Her kommer drama inn.

Linja er for deg som liker kombinasjonen musikkteater og dans. Elever som har gått musikk/drama fra før, eller har drevet mye med ett eller fler av fagene på fritiden blir foretrukket.

Dette er også linja for deg som trenger et modningsår før opptaksprøver og videre studier innen musikkteater, teater eller musikal. Vi har gode forbindelser til eks. Bårdarakademiet i Oslo. Vi har flere som har gått videre til skoler som Bårdar, Musikkteaterhøyskolen, KHIO (Teaterhøgskolen), NSKI og MOTIO.

 • Stor interesse for faget
 • Positiv attitude
 • Gruppefølelse for dine medelever
 • Vilje til å jobbe med både sang, dans og musikkteater

En folkehøgskole gir deg mye mer enn linjefaget. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer og turer.

 • Sang, solo og ensemble
 • Musikkteater
 • Formidling
 • Bli trygg på en scene
 • Lage fargesprakende musikalshow
 • Musikaldans
 • Jobbe med kostymer, teatersminke, lys og scene

Det skjer mye spennende på skolen og det er store variasjoner i hvordan ukene ser ut. I vanlige uker er det linjeaktivitet onsdag, torsdag og fredag. (På mandag og tirsdag er det valgfag og fellesfag.) Her er eksempel på hvordan timeplanen kan se ut på Musikal onsdag-fredag:


Forklaring

 • Drama/teater: Timer i teater og drama.
 • Masterclass: I mindre gruppe jobber vi med solosanger. Vi går inn i kjernen i faget med historieforståelse og formidling.
  «Musikalartist»: Her går vi mer i dybde med faget. Jobber i mindre grupper med alt hva faget Musikal kan inneholde.
 • Musikkteater/dans: Vi bruker å dele klassen i to grupper. Den ene gruppa jobber sang og musikkteater, mens den andre har dansetimer, ofte med innstudering av koreografi.
 • Fellestid: På slutten av uka bruker vi å avslutte felles. Alltid spennende å vise nye musikalnummer for hverandre.
 • I perioder blir det dramaundervisning på ettermiddag.

Et skoleår fordeler seg naturlig inn i ulike perioder. Musikal jobber med sang, musikkteater og musikaldans hele året, men vi har ulike fokus og highlights i de ulike periodene av året.

 • August-september: Klassen bruker mye tid på å bli kjent. Vi reiser på sammenrystingstur til Oslo, får med oss en musikal, besøker Bårdar-akademiet, Musikkteaterhøgskolen og spiser pizza.
 • Oktober-November: Stort fokus på høstshowet. Vi jobber inn en ferdig forestilling som vi viser i forbindelse med Høgskulefesten.
 • Desember: Juletid på skolen. Vi deltar på «Barnas dag» der vi inviterer masse barn til skolen vår. Vi har også et fokus på solidaritet i denne perioden. Ikke minst er vi med og forbereder den store og stemningsfulle julekonserten.
 • Januar-februar: Vi begynner med nytt repertoar og reiser på vår spennende fagtur til Broadway og New York.
 • Mars: Stort fokus på vårt store Vårshow.
 • April-mai: Diverse avslutningsarrangementer.

Du kommer til å ha stor glede av å danse mye på musikallinja. Til dette trenger du riktige sko.

Når det gjelder dansesko pleier vi å anbefale «Sneakers». De må ha delt såle fordi føttene skal få den riktige støtten til fotarbeid, slik at du jobber riktig teknisk i dans. Du trenger bare et par jazzsko, den ene er mer kraftig og har demping, den andre er mykere og lettere, her må du bare prøve deg frem. Jentene vil trenge karaktersko med høy hæl. Her finnes det ulike høyder, vurder høyden ut i fra hvor god du er til å gå på høye hæler. Husk at du skal danse på skoene. Gutta må ha svarte karaktersko («pensko»). 

Annet utstyr: Jenter bør ha svart ballettdrakt, singleter (hvite og svarte) bh med gjennomsiktig stropp og svarte hotpants. Gutter må ha svarte penbukser, sorte singleter og hvit penskjorte. 

Ellers lett og behagelig dansetøy (treningstøy)

Musikal er en scenisk kunstform som krever en scenisk presentasjon. Derfor lager vi et større show hvert semester. På høsten i forbindelse med Høyskolefesten og på våren (mars/april).

Vi jobber med nye musikaler, klassikere, eller vi lager forestilling av shownummer. Enkle kabareter rundt et flygel kan være like gripende som store showscener.

Viktige ingredienser blir uansett sang, dans, bevegelse og ikke minst bevisst formidling. Selvfølgelig lyssetter vi det hele og sørger for god lyd.

Det er mye sang på musikallinja. Siden det ofte er mange elever på linja jobber vi mye i ensemble. Vi velger ofte flerstemte kornummer fra ulike musikaler.

Samtidig har vi fokus på solosang. Dette skjer oftest i «masterclass»-timene. Du velger selv solosanger eller duetter å jobbe med. Musikallærerne vil gi deg gode tips i valg av sang. Husk: valg av sang = valg av karakter og historie. Sammen forsøker vi å hjelpe hverandre gjennom instruksjon og tilbakemeldinger. Målet er å hente frem historien i sangene og bli gode på formidling. Mye handler om fokus, energi, handling, og retning på kommunikasjonen.

I tillegg til å få hjelp med å beherske stemme og kropp, vil du få hjelp med å formidle sangen slik at den harmonerer med repertoarvalget. Dette handler om undertekst, vokalfarge og uttrykk.

Vi samarbeider med sangpedagog. I tillegg til masterclass og kor vil du få individuell veiledning (6 sangtimer) gjennom året. Ut over dette jobber vi masse med sanger til våre show og forestillinger.

Hvert år får vi elever som tenker seg videre innen musikkteater, musikal og musikaldans. Det du lærer på linja gir et godt grunnlag for videre studier. Vi har et godt samarbeid med Bårdar akademiet i Oslo. En gang i året reiser vi på besøk dit og vi får svært kompetente folk til å besøke oss med workshops og hjelp med auditionforberedelser. Lærerne hjelper deg med å bli klar til opptaksprøver. Med den treninga og kompetansen du får, stiller du som sterk kandidat. De aller fleste kommer inn.

 • Aldersgrense 18 år (du må fylle 18 år i løpet av oppstartsåret)
 • Vurdering av fravær fra tidligere skolegang
 • Motivasjon for det faglige og sosiale tilbudet ved skolen (skriv om deg selv og hvorfor du vil gå på folkehøgskole og linjevalget ditt)

Slik tar vi opp elever:
Vi starter opptak av elever 1.februar og fortsetter med opptak så lenge det er ledige plasser eller til skolestart.
Vi svarer raskt på søknader og forespørsler. Har du ikke hørt noe fra oss innen en uke fra du sendte søknad/forespørsel kontakt oss på e-post eller ring oss på tlf. 35058040 og etterlys tilbakemelding. Merk deg at vi må ha komplett søknad dvs. med kopi av karakterutskrift/kompetansebevis før vi behandler søknaden.

Linjeturer

Broadway New York

Vi reiser på en fantastisk linjetur til Broadway (New York). Der har vi et rikt faglig opplegg. Vi har musikal-workshops med fagpersoner i både musikkteater og musikaldans. Bedre kompetanse på musikal finnes ikke. Det opplever vi også når vi går og ser musikaler med de beste musikalstjernene i verden. Se de beste musikalene med andre entusiaster og musikalnerder. Det er rett og slett magisk! Ut over dette blir det også tid til sightseeing og egentid i en av verdens mest spennende musikalbyer. 

Den moderne musikalen oppstod i stor grad i teatrene rundt Times Square og gata Broadway. Her ligger det tett i tett med teatre. De fleste av disse viser musikaler, nye og gamle. Kvaliteten slår ut det meste i verden, rett og slett fordi det er her vi finner de beste musikalartistene, produsentene, koreografene, regissørene, og teaterteknikkerne for den del. Vi kan ikke unngå å bli inspirert her. Som en del av opplegget treffer vi topp folk som jobber her og deler sine kunnskaper med oss. Gøy å erfare at stjerner fra forestillinger som Wicked, Frozen eller Dear Evan Hansen, er vanlige hyggelige folk som liker å ha oss på besøk.

Turen til New York er selvfølgelig inkludert i skolepengene.

Tidligere elev

Anna-Lisa Kumoji

Anna-Lisa var elev på vår Musikallinje i 2009-2010 . Senere har hun etablert seg som musikalartist med roller i Book of Mormon, Flashdance og en hovedrolle i West Side Story. Høsten 2021 var hun med i Stjernekamp på NRK og høsten 2022 spiller hun hovedrollen som Deloris i Sister Act.

– Musikallinja var kickstarten på retningen jeg er nå. I Seljord fikk jeg dyrket flere sider av meg enn sangen. Jeg fikk danse og drive skuespill. Året i Seljord var den beste forberedelsen hvis du skulle søke videreutdannelse og faktisk bli profesjonell. Å gå folkehøgkole er en kjempegod måte! Jeg ble ble tryggere i faget med tanke på auditions og opptaksprøver. De ser etter teknikk. Dette fikk jeg virkelig lære i Seljord. Jeg fikk det «friåret» de fleste trenger etter 13 år i strekk, samtidig fikk jeg dyrke det jeg hadde lyst til. Hvis du vil utvikle deg faglig er det absolutt muligheter for det, samtidig som det ikke er noe press på samme måte som i den ordinære skolen. Det er et deilig år! Det betydde mye. Hvor gøy vi hadde det sammen. Minnene, beliggenheten, naturen, alle folka, både medelever, de på kjøkkenet og alle lærerne. Husker alle gangene vi satt og pratet i stuen, alle timene, og korsangen.

Alt som blir tilbudt der kan jeg garanterer for!

Musikal Broadway – 2009-2010

Lærere

Roar A. Klever Bøye

Musikk og musikkteaterlærer Musikal Broadway!
Roar har hovedfag i musikk fra Institutt for musikk og teater ved Universitetet i Oslo. Han har vært aktiv som bruksmusiker og teaterinstruktør i mange år. Han komponerer musikk til teater og mindre grupper, spiller piano og gitar. Han har også skrevet fler manus for musikkteater og diverse spel. Roar er hovedansvarlig for skolens store og små teaterproduksjoner. Han er en av hovedmennene bak Telemark Musikkteater, og har instruert nærmere 50 forestillinger siden 1995 deriblandt 10 utendørs musikkspel og musikaler som Hair og West Side Story . Roar har også et ansvar for å oppdatere og følge opp skolens nettsider.

Musikal

Kr 147.000

Et klikk unna året i ditt liv!

Blogg

FØLG MED PÅ HVA SOM SKJER PÅ FOLKEHØGSKOLEN!