GRØNN MOTE

Naturen kler deg!

Grønn Mote

Tenk deg å kose med en alpakka og i tillegg strikke deg ei lue av ullen. Bærekraftig mote med naturlige lokale materialer. Bruk naturen rundt deg og møt dyrene som blir til genseren du strikker.

Bærekraftig mote er på mote

Vi jobber ut fra Fibershed-prinsippene og reiser til lokale bønder og henter ull fra alpakka, angorakanin, mohair og kasjmirgeit og forskjellige saueraser, alle med hver sine egenskaper. Vi arbeider fra det rå materialet til ferdig produkt, hele veien fra sau til skjerf. Det kan være både strikket og vevd.

Vi får materialer fra en så kort avstand og liten radius fra Seljord som mulig. Dette gir oss spennende muligheter og utfordringer. Vi jobber med materialer fra lokalområdet slik som garn, stoff og klær.

Vi ser på problematikken med fast fashion-industrien og finner bedre og mer bærekraftige løsninger, slik som redesign, reparere, visible mending (synlig reparasjon) og gjenbruk, samt en masse andre spennende teknikker.

Du kan lage mange av dine egne verktøy selv. Du lærer om ulike alternative bærekraftige materialer til den enormt vannkrevende bomullen, som for eksempel brennesle, egendyrket lin og andre fibre som er på markedet i dag.

Vi redesigner, syr, strikker, vever, tover, lager skinnfell, visible mending, reparerer, plantefarger, ecoprinter, spinner, trykker, lager verktøy. Enkelt sagt så bruker vi, og eksperimenterer med det lokalområdet og naturen rundt oss har å tilby. 

Vi ser på tekstilteknikker fra hele verden, nye som gamle.

Reduse, Reuse, Recycle, Repair & Re-design!

For deg som

 • vil re-designe
 • er interesseret i natur, miljø og bærekraft.
 • vil møte dyrene som du får ull fra.
 • gjerne vil jobbe med kortreiste naturlige materialer.
 • liker å jobbe med hendene.
 • har lyst til å lære spennende tekstilteknikker.
 • vil gi dine utslitte yndlingsklær nytt liv.
 • gjerne vil lære basis innenfor tekstil fremstilling.
 • er klar for å gjøre en personlig innsats for å snu tendensene.
 • vil lære å kunne noe selv.
 • vil lære fra fremtredende kunstnere på Sheltandsøyene.
 • vil være med i et sosialt felleskap med andre som har samme interesser som deg.

Info

Vi kan og vil gjøre en forskjell. 

Vi lar hendene og hodene bli utfordret og lager alt helt fra bunnen, også hvordan vi kan bruke eller gjenbruke tekstiler som ellers ville blitt kastet.

Grønn mote tar opp problematikken med kjøp og kast kulturen, klesindustriens forurensning og urettferdige arbeidsforhold for dem som produserer fibrene og dem som syr klærne.

Vi jobber mot disse tendensene, vi gjør vårt for personlig å gjøre en forskjell. Utfordrer oss selv på å jobbe med så kortreiste materialer som mulig. Bruker vårt nærmiljø, støtter og samarbeider med lokale bønder og private hobbybønder i feks prosessen fra sau til skjerf.

Vi dyrker egen lin rett utenfor døren, og gjennomgår hele prosessen fra frø til fiber.

Vi får tekstiler fra folk i nærområdet for å veve filleryer eller syr om til klær.

Vi jobber mot å kunne det våre besteforelde kunne og tok for gitt, nemlig å se og bruke de resursene som er rundt oss.

Grønn mote er for deg som bryr deg om miljøet og gjerne vil gjøre en forskjell.

Linjen er for deg som gjerne vil lære å kunne selv! 

Bli mer eller mindre uavhengig av alltid å måtte kjøpe klær, eller i hvertfall bli mere bevisst på dine innkjøp.

For deg som gjerne vil reparere dine yndlingsklær, når det feks er et hull eller glidelåsen er gåen.

Eller finner et plagg i en bruktbutikk som enten må syes inn eller om.

Og endelig deg som gjerne vil jobbe med naturens materialer og kunne nesten alt selv… helt fra bunnen.

Vi forventer at du er positivt innstilt, engasjert og deltar aktivt i undervisningen på en måte som er godt for fellesskapet.

Vi håper du er nyskjerrig og klar til å utfordre deg selv.

 Og husk at folkehøgskole gir deg mye mer enn linjefaget. Vær åpen for mangfoldet og alt hva skolen tilbyr deg av muligheter som fellesfag, valgfag, seminarer, solidaritetsprosjekt og turer.

 • Re-design
 • Visible mending, sashiko og broderi 
 • Reparere/ fikse klær 
 • Sy på maskin og for hånd
 • Lage mønster som passer deg
 • Gjenbruke tekstiler på forskellig vis
 • Bruke restegarn til spennende prosjekter.
 • Strikke, fra enkle, til mere kompliserte strikketeknikker, alt etter hva du har lyst til å lære.
 • Lage en vakker skinnfell (med ferdig garvede skinn)
 • Spikke og ”sløyde” dine egne tekstilverktøy som: lendevev, liten grindvev, nålebindingsnål…
 • Vaske, karde, spinne, tvinne ull til eget garn, på håndtein og rokk.
 • Plantefarge
 • Eco-printing
 • veve, brikkeveve, grindveve
 • Materiale- og farvelære
 • Trykk på stoff
 • ….og andre spennende teknikker.

Det skjer mye spennende på skolen og det er store variasjoner i hvordan ukene ser ut. I vanlige uker er det linjeaktivitet onsdag, torsdag og fredag. (På mandag og tirsdag er det valgfag og fellesfag.) Her er noen av postene du vil kjenne igjen på Grønn Mote:

 • Hovedsakelig jobber vi på verkstedet med forskjellige tekstile teknikker.
 • I begynnelsen jobber vi mye med det samme, men ettersom hver og en velger et prosjekt, vil det være naturlig at man jobber individuelt med sine egne prosjekter. 
 • I perioder vil det være fellesundervisning.
 • Vi reiser ut i lokalområdet og samler plantematerialer og besøker lokale bønder og får ull med hjem til bearbeiding.
 • Vi reiser på småturer, besøker spinnerier, tekstilhåndverkere og evt. aktuelle arrangementer.
 • Det vil være foredrag, vi ser og diskuterer relevante dokumentarer og lager vår egen undersøkelse for å bli klokere på hva som rører seg i verden rundt oss.
 • Og når alle er blitt superflinke til å stoppe strømper og lappe hull i gensere og bukser, arrangerer vi fiksefest/kafe/kveld hvor vi hjelper eller lærer de andre elevene hvordan de selv kan fikse sine egne klær. 
 • Besøke norges største kasjmir geitefarm og hjelpe til med den årlige innsamlingen av ull.

 

Et skoleår fordeler seg naturlig inn i ulike perioder. På Grønn Mote står håndverksaktivitet i fokus hele året. Her er noen highlights etter årstid:

Høsten: 

Klassen bruker mye tid på å bli kjent. Vi er ute og samler plantematerialer til å plantefarge og ecoprinte. Vi høster årets lille linåker, høster brennesle og kommer godt i gang med forskjellige håndverk, feks å strikke og veve og vi spikker eget verktøy vi skal bruke senere.

Vi reiser ut til lokale bønder, ser at sauene blir klippet og får ullen med hjem til sortering. Vi vasker, karder, spinner, tvinner, evt plantefarger, strikker eller vever – et langtids, men fantastisk og tilfredsstillende håndverk.

Til høgskolefesten i november lager vi en utstilling av de prosjektene vi jobber med og de tingene vi har gjort ferdige, og evt lager et fancy moteshow.

Vinter: 

Juletid på skolen. Vi deltar på «Barnas dag» der vi inviterer mange lokale barn til skolen vår. Dette er en måte å samarbeide med lokalmiljøet på, og barna er et svært takknemlig publikum å ha på besøk.

Vinteren er også en fin tid å veve, trykke, brodere og sysle i koselig samvær inne i varmen og evt. besøke et spinneri og planlegge et større prosjekt. 

Våren: 

Vi jobber videre med våre prosjekter og forbereder åkeren og sår lin til neste års elever.

Vi avslutter selvfølgelig med fotoshoot og/eller moteshow med gruppa i vår ferdiglagede, egenproduserte, kortreiste garderobe.

Vi har mye utstyr på verkstaden. Vi har det meste av det vi trenger av verktøy og materialer. 

 Bruken av dette er selvfølgelig inkludert i skolepengene.

Mange elever velger å jobbe med mindre prosjekter utenom skoletid. Dette er veldig hyggelig og kan inngå som en del av linjeopplegget. Skal du i gang med større egne prosjekter, eller ønsker å jobbe med dyre materialer må du regne ekstra kostnader.

Men det tar vi en prat om, og vi tar det som det kommer.

Hvis du har, kan det være lurt å ta med: strikkepinner eller heklenåler (hvis du hekler), men det er ikke obligatorisk.

Egen symaskin og brukbar rokk kan du vurdere å ta med hvis du har. Skolen har noen til rådighet, men ikke en til hver elev.

Alt dette er som sagt ikke noe du må ut og kjøpe for å være elev her, men hvis du har det så ta det gjerne med. 

Det meste av undervisningen på Seljord Folkehøgskule forgår på norsk/skandinavisk. Når vi har internasjonale elever vil fellesundervisningen på linjen foregå på engelsk. All praktisk og individuell veiledning vil gis på norsk/dansk for norskspråklige og engelsk for utenlandske elever.

 • Aldersgrense 18 år (du må fylle 18 år i løpet av oppstartsåret)
 • Vurdering av fravær fra tidligere skolegang
 • Motivasjon for det faglige og sosiale tilbudet ved skolen (skriv om deg selv og hvorfor du vil gå på folkehøgskole og linjevalget ditt)

  Slik tar vi opp elever:
  Vi starter opptak av elever 1.februar og fortsetter med opptak så lenge det er ledige plasser eller til skolestart.
  Vi svarer raskt på søknader og forespørsler. Har du ikke hørt noe fra oss innen en uke fra du sendte søknad/forespørsel kontakt oss på e-post eller ring oss på tlf. 35058040 og etterlys tilbakemelding. Merk deg at vi må ha komplett søknad dvs. med kopi av karakterutskrift/kompetansebevis før vi behandler søknaden.

LINJETUR

Shetland

Linjeturen går til de fantastiske Shetlandsøyene nord for Skottland.
Her lever folk med og av naturen, utnytter naturens resurser og har sterke håndverkstradisjoner som de har klart å holde liv i. Og det er nettopp dette som har satt disse isolerte øyene på verdenskartet innenfor tekstilhåndverk.
Vi skal på kurs med noen af Shetlands flinkeste håndverkere, besøke Jamiesons spinneri og få inspirasjon fra og nyte den storslåtte naturen.

Lærere

Linnea Bang-Madsen

Lærer på Slow Fashion og Viking
Jobber først og fremst på Grønn Mote linjen og som hjelpelærer på Vikinglinjen med fokus på tekstilhåndverk. Er utdannet som preparator med fugler som spesialfelt. Linnea mener det er fantastisk å gå i dybden på det brede spekteret av spennende håndverk som finnes med røtter helt tilbake i oldtiden. Hun blir stadig imponert over kunnskap og ferdigheter håndverkere har hatt opp gjennem tidene. Hun setter stort fokus på at folk lærer seg å kunne selv og å holde gamle håndverk i live. Fritiden går med til å spinne, veve, sy, plantefarge, samt å arbeide med en masse forskjellige håndverk, også det å være ute i naturen og finne inspirasjon, se på fugler, dyrke egne grønnsaker i kjøkkenhagen og ta en liten snakk med hønene.

Grønn Mote

Kr. 137.000kr

Blogg

FØLG MED PÅ HVA SOM SKJER PÅ FOLKEHØGSKOLEN!