BACKPACKER - MULTISPORT

Så mange muligheter!

Backpacker – Multisport

Er du en person som er eventyrlysten og på utkikk etter nye spennende opplevelser? Da er Backpacker Multisport på Seljord Folkehøgskule den perfekte linjen for deg!

På vår Backpacker Multisport – linje har vi fokus på opplevelser, reiser, møte mellom mennesker og ulike fysiske aktiviteter. Du vil oppleve verden på en ny måte gjennom 3-4 uker backpacking i Asia, 6 dager Ticket to Ride – Norden og 17 dager Interrail i Europa. Toppturer, ski/brett bakkekjøring, kajakkpadling, kiting på snø samt klatring og volleyball eller annen sport vil være en del av hverdagene

To hovedtemaer

Vi har to hovedtemaer på linja:
1. Multisport
2. Reisevirksomhet/backpacking

Multisport – Sport og friluftslivaktiviteter

Ski/snowboard – bakkedager
Toppturer til fots, Trolltunga og Via Ferrata
Klatring på klippe samt isklatring på vinteren.
Dykking/snorkeling
Kajakkpadling, havkajakk
Kiting på snø
Volleyball og annen sport/trening
Aktivitet med fokus på andre, for eksempel å ta med noen i sportsaktivitet eller tur.
Du får opplæring i aktiviteter som padling, klatring, friluftsliv og ski/brett i løpet av året om du har behov for dette, og du får vært med på varierte turer sammen med de andre på linjen.

Backpacking

Turer i mindre grupper i Norge
Ticket to ride Norden, 5 dagerstur
Interrail Europa, 12 dagerstur
3-4 uker backpacking i Asia: Vietnam, Kambodsja og Thailand

Covid-19?

Skulle korona-situasjonen gjøre reiser til utlandet vanskelig tenker vi i første omgang å flytte reisene til siste halvår av skoleåret. Da vil høsthalvåret by på mer av aktiviteter som Vestlandstur med rafting, bretur, fjelltur, klatring inne og ute, padling i kajakk, for å nevne noe. Skulle reiser på vårhalvåret også bli umulig ønsker vi å gjøre aktiviteter som fjellturer, skikjøring/brett, kiting på snø, overnatting ute/snøhule, fallskjermhopp og surfing, noe i forbindelse med tur til Lofoten og Svalbard. Her vil elevene selv kunne innvirke på hva som blir lagt inn.

For deg som:

 • er eventyrlysten
 • er på utkikk etter nye og spennende opplevelser
 • søker eksotiske inntrykk fra fjerne himmelstrøk i Europa og Asia
 • ønsker et aktivt år med fokus på sport og trening

Info

Du trenger gyldig pass, ­reiseforsikring, europeisk helsetrygdekort, ski– eller snowboardutstyr, sovepose, liggeunderlag, god ryggsekk og egnede klær.

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, kiter og kiteutstyr telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging ved behov for dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Et delmål for reisene og oppleggene vi gjennomfører, er også det å kunne gjøre noe ekstra for andre. Dette ved for eksempel å ta med noen som ikke så ofte drar på tur, eller at vi søker kulturutvekslinger når vi er i utlandet. Dette kan være å spille volleyball med de lokale, å dele et godt måltid sammen med noen vi blir kjent med, eller å ta i et tak om det trengs.

For å være elev på Backpacker Multisport er eventyrlyst, pågangsmot og et ønske om å oppleve spennende aktiviteter og reisemål sammen med andre viktig. Ingen forkunnskap er nødvendig.


Backpacker – Multisport passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Vi forventer at du er innstilt på å bli mer oppmerksom på verden rundt deg, og er villig til å gjøre noe ekstra for andre underveis. Du trenger ikke å ha mye erfaring, men god motivasjon er svært viktig.

Viktige egenskaper hos deg som elev på linjen vil være:

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

 

 • Å ta ansvar for deg selv og andre på tur.
 • Å organisere og gjennomføre reiser sammen med andre.
 • Å bo og leve enkelt og rimelig.
 • Samarbeid med mennesker med andre forutsetninger enn deg selv.
 • Ferdigheter i klatring og padling i havkajakk.
 • Ferdigheter på snøbrett/ski og øvrige aktiviteter vi gjør.
 • Å komme i gang med kiting på snø.

LinjeturER

NORDEN, EUROPA OG ASIA

Pandemiforbehold

På grunn av nåværende Coronapandemi, finnes det dessverre ingen garantier for at våre utenlandsreiser er gjennomførbare skoleåret 2021-2022. For å gjøre sannsynligheten for reising best mulig, velger vi å legge alle utenlandsturer våren 2022. Da får vi kanskje mulighet til å dra på eventyr likevel. Hvis det i verste fall ikke blir gjennomførbart, vil vi heller legge til rette for eksotiske reiser innad i Norge. Her vil det i så fall bli muligheter for nære dyremøter, storslått natur og fantastiske opplevelser. Vi er forberedte på å gjøre ditt år på linja til en minnerik periode i ditt liv, så Corona blir bare en utfordring som vi finner en vei rundt. Vi ser fram til et uforglemmelig år sammen med deg, så det er bare å slenge seg med på reisen.

Ticket to Ride Norden

Turer i Norge Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 5-6 dager
Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser i mindre grupper på en 5-6 dagers spennende reise i Norden eller et av de andre landene i nærheten av Norge. Underveis blir det utfordringer knyttet til forflytning, aktiviteter samt andre oppgaver å løse for de ulike lagene. Noen møtepunkter og aktiviteter blir gjort kjent på forhånd, og andre blir kjent underveis. Målet er å løse oppgavene raskt og trygt slik at lagene får oppleve kjente steder i ett eller flere av våre nærmeste naboland.

Interrail Europa

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: ca 12 dager
Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en 12 dagers spennende reise i Europa med tog. Et hovedmål for årets tur er å ta dra til Praha via Hamburg og deretter å oppleve så mye av Øst-Europa som mulig. Fra Praha blir det i stor grad opp til de enkelte lag å finne den mest spennende reiseruten videre. Det kan for eksempel være mulig å besøke Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Slovenia og Italia. Kanskje noen velger å ta med seg en fjelltur i Alpene på veg tilbake? Dette er uansett en tur å glede seg til!

Backpacker – Asia

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 3-4 uker
Måltider pr dag inkludert: 3

Den lengste turen blir garantert en opplevelse for livet, noe virkelig å glede seg til. Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på et 3-4 ukers eventyr i landene Kambodsja, Vietnam og Thailand. Det meste av turen planlegges av elevene selv, både i forkant og underveis, med god hjelp fra veiledere. Vi ønsker for eksempel å besøke tempelbyen Angkor Wat, utforske Bangkok, øyhopping i Thailand og Kambodsja, samt andre fantastiske reisemål. Aktiviteter kan for eksempel være å snorkle blant fargerike korallrev, ta dykkerlappen, zipline 100 meter over bakken, besøke historiske museer, trekking i den frodige regnskogen, eller nyte en kokosnøtt på en av de kritthvite paradisstrendene. I tillegg retter vi fokus mot de som bor der. Vi forsøker å møte og bli kjent med den fascinerende kulturen i denne verdensdelen, noe som blir enda mer spennende når vi beveger oss litt utenom de mest oppsøkte stedene.

Turer i Norge

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 2-3 dager
Måltider pr dag inkludert: 3

Noen ganger i løpet av året drar vi også på andre kortere turer i Norge. Dette er for eksempel tur til Vestlandet for å gå på Trolltunga, eller å gå via Ferrata i Tyssedal. Vi drar også til Kvitfjell eller et annet av skistedene i Sør-norge på vinteren, for å stå i bakken der. En tur til Gaustatoppen kan gjøres både til fots, og med ski eller brett på vinteren. Hvis utenlandsturer blir vanskelige å gjennomføre, vil Lofoten og andre reisemål i Norge være aktuelle. Dersom elevene selv kommer med innspill er vi åpne for å kunne gjøre noen utflukter også etter ønske så langt tid og budsjett strekker til. Her er det mange muligheter!

Her finner du info om pris

Tidligere elev

Joakim Kirkesæter

Mine to år på seljord FHS var kort sagt fantastisk moro og ekstremt lærerike. Dette er en av de avgjørelsene jeg er mest glad for at jeg har tatt. Mengden gode minner (og bilder) fra turer, utflukter og opplevelser er store. Alt fra interrailturen hvor vi reiste Europa rundt med tog, til Asiaturen hvor vi lærte hvordan å backpacke med å reise på egenhånd rundt i Sørøst-Asia.
Aller viktigst var likevel tiden på skolen. Det var her jeg ble kjent med mange ulike elever, og fant ut av hvor hyggelige folk flest er!  Jeg lærte at folk setter pris på den du er. Jeg fikk en tillit til andre, en selvtillit og et stort nettverk med gode venner jeg kommer til å leve på livet ut.

Jeg har fått en arena hvor jeg har fått utvikle meg og vokse uten å være redd for å dumme meg ut. Her har jeg lært å leve med mennesker du har lite til felles med og, sette pris på dem. De sosiale antennene mine fikk et skikkelig løft!

Og nå som corona har fått et fotfeste på verden så må jeg si at det å være på folkehøgskule og leve tett og vel sammen med åtti andre mennesker er den beste måten mulig å komme seg gjennom en pandemi. Vi spiser sammen, går tur, klemmer hverandre, og har det moro sammen!  Turene fra mitt stippår handlet om å gjøre det beste ut av det med å oppleve mye av det vårt eget land har å by på. For eksempel Vestlandsturen hvor vi dro på bretur, gikk til Trolltunga, dro på rafting osv. Også har vi selvfølgelig fått masse ut av vakre Seljord og Telemark, via fjellturer, kajakkpadling og klatring. Norge er så absolutt like spektakulært som resten av verden. Og jeg har fått oppleve alt sammen med fantastiske folk!

Om du vil ha et år fullt av opplevelser og viktig læring du vil bruke resten av livet, er det å ta et år på folkehøgskole her i Seljord et genialt valg!

Lærere

Espen Nørsterud

Lærer på Backpacker – Multisport
Espen er en av linjelærerne på Backpacking- Multisport, og er en fyr som livnærer seg på nye opplevelser. Han er selverklært backpacker, som har studert både i Brasil, Bali og Australia. Han fullførte nylig masteren sin i idrett og friluftsliv, samtidig som han reiste rundt alene i Sør Amerika. Han er en person som foretrekker å dra litt utenfor strømmen, som har ført han til mange ulike destinasjoner rundt omkring i verden. På tur finner du Espen ofte i selskap med haier under vann, på vakre fjelltopper, eller på en idyllisk strand med en kokosnøtt i hånda. Samtidig som han deler alt på sin eksotiske Instagram konto.

Asbjørn Sekse

Lærer på Backpacker – Multisport
Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt og fiskeerfaring har han blandt annet fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring, ballsport, naturfotografering og paragliding. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk

BACKPACKER - MULTISPORT!

Kr 130.000

Et klikk unna eventyret!

Blogg

FØLG MED PÅ HVA SOM SKJER PÅ FOLKEHØGSKOLEN!