BACKPACKER - MULTISPORT

Backpacker – Multisport

Er du en person som er eventyrlysten og på utkikk etter nye spennende opplevelser? Da er Backpacker Multisport på Seljord Folkehøgskule den perfekte linjen for deg!

På vår Backpacker Multisport – linje har vi fokus på opplevelser, reiser, møte mellom mennesker og ulike fysiske aktiviteter. Du vil oppleve verden på en ny måte gjennom en 3-4 uker backpaking i Asia, 5-6 dager Ticket to Ride – Norden samt en to ukers reise gjennom Europa fra Balkan i sør og helt hjem til Norge. Toppturer, klatring, ski/brett bakkekjøring, kajakkpadling og volleyball eller annen sport vil være en del av hverdagene. I tillegg kan du forsøke deg på alt fra paragliding, strikkhopp, rafting, surfing, isklatring og mye mer sammen med gjengen på linja.

To hovedtemaer

Vi har to hovedtemaer på linja:
1. Multisport
2. Reisevirksomhet/backpacking

Multisport – Sport og friluftslivaktiviteter

Ski/snowboard – bakkedager
Toppturer til fots, Trolltunga og Via Ferrata
Klatring på klippe samt isklatring på vinteren.
Dykking/snorkeling
Kajakkpadling, havkajakk
Kiting på snø
Volleyball og annen sport/trening
Aktivitet med fokus på andre, for eksempel å ta med noen i sportsaktivitet eller tur.
Du får opplæring i aktiviteter som padling, klatring, friluftsliv og ski/brett i løpet av året om du har behov for dette, og du får vært med på varierte turer sammen med de andre på linjen.

Backpacking

Turer i mindre grupper i Norge
Ticket to ride Norden, 5 dagerstur
Interrail Europa, 12 dagerstur
3-4 uker backpacking i Asia: Vietnam, Kambodsja og Thailand

For deg som:

 • er eventyrlysten
 • er på utkikk etter nye og spennende opplevelser
 • søker eksotiske inntrykk fra fjerne himmelstrøk i Europa og Asia
 • ønsker et aktivt år med fokus på sport og trening

Info

Sport og friluftsaktiviteter

 • Klatring og rappellering
 • Kajakk, padling med havkajakk 
 • Toppturer/fjellturer for eksempel til Trolltunga og Gaustatoppen
 • Breopplevelsestur på Folgefonna
 • Overnattingsturer i telt/ åpen himmel
 • Snøhuletur på Hardangervidda
 • Via Ferrata (klatring), rafting på Voss og strikkhopp i Rjukan
 • Isklatring og Hundekjøring på Hardangervidda
 • Bakkedager med brett eller ski
 • Snorkling/fridykking og surfing
 • Paragliding tandemtur
 • Ballspill og/eller annen fysisk trening etter ønske. Frisbeegolf, curling og wakeboard er også eksempler på aktiviteter vi ønsker å prøve oss på.
 • Aktivitet med fokus på andre, for eksempel å ta med andre i sportsaktivitet eller på tur.

Et delmål for reisene og oppleggene vi gjennomfører, er også det å kunne gjøre noe ekstra for andre. Dette ved for eksempel å ta med noen som ikke så ofte drar på tur, eller at vi søker kulturutvekslinger når vi er i utlandet. Dette kan være å spille volleyball med de lokale, å dele et godt måltid sammen med noen vi blir kjent med, eller å ta i et tak om det trengs.

For å være elev på Backpacker Multisport er eventyrlyst, pågangsmot og et ønske om å oppleve spennende aktiviteter og reisemål sammen med andre viktig. Ingen forkunnskap er nødvendig.

Du får opplæring i aktiviteter som padling, klatring, friluftsliv og ski/brett i løpet av året om du har behov for dette, og du får vært med på varierte turer sammen med de andre på linjen. Du er ikke obligatorisk å være med på alle de mest utfordrende aktivitetene som for eksempel strikkhopp, om du ikke ønsker det. Likevel forsøker vi å legge til rette for at du får gjennomført aktivitetene dersom dere elever er motivert for det.

Backpacker – Multisport passer for deg som har en drøm om å oppleve spennende reisemål sammen med andre og samtidig liker fysisk aktivitet. Vi forventer at du er innstilt på å bli mer oppmerksom på verden rundt deg, og er villig til å gjøre noe ekstra for andre underveis. Du trenger ikke å ha mye erfaring, men god motivasjon er svært viktig.

Viktige egenskaper hos deg som elev på linjen vil være:

 • Eventyrlyst
 • Åpenhet
 • Ansvarlighet
 • Engasjement
 • Nysgjerrighet
 • Samarbeidsvilje

 

 • Å ta ansvar for deg selv og andre på tur.
 • Å organisere og gjennomføre reiser sammen med andre.
 • Å bo og leve enkelt og rimelig.
 • Samarbeid med mennesker med andre forutsetninger enn deg selv.
 • Ferdigheter i klatring og padling i havkajakk.
 • Ferdigheter på snøbrett/ski og øvrige aktiviteter vi gjør.
 • Å komme i gang med kiting på snø.

Du trenger gyldig pass, reiseforsikring, europeisk helsetrygdekort, ski– eller snowboardutstyr, sovepose, liggeunderlag, god ryggsekk samt egnede klær.

På skolen har vi kajakker og alt av padleutstyr samt våtdrakter, klatreutstyr- sko og det som trengs for klatring, telt samt felles friluftslivutstyr til overnatting og matlaging når vi trenger dette. Skolens gymsal og treningsutstyr vil ellers også bli benyttet i undervisningen, samt den vakre Telemarksnaturen i nærområdet vårt.

Her finner du info om pris

LinjeturER

NORDEN, EUROPA OG ASIA

Ticket to Ride Norden

Vi reiser i mindre grupper 5-6 dager på en spennende reise i Norden eller andre land relativt kort vei fra Norge. Underveis blir det utfordringer knyttet til forflytning, aktiviteter samt andre oppgaver å løse for de ulike lagene. Kanskje noen møtepunkter eller aktiviteter blir gjort kjent på forhånd, mens det meste blir kjent underveis. Målet er å løse oppgavene raskt og trygt slik at lagene får oppleve kjente steder i ett eller flere av våre nærmeste naboland. Noen av dagene vil være preget av oppgaver og forflytning, andre dager er innholdet kjent og det sosiale står mer i fokus.

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: ca 12 dager
Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en 12 dagers spennende reise i Europa med tog. Et hovedmål for årets tur er å ta dra til Praha via Hamburg og deretter å oppleve så mye av Øst-Europa som mulig. Fra Praha blir det i stor grad opp til de enkelte lag å finne den mest spennende reiseruten videre. Det kan for eksempel være mulig å besøke Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Slovenia og Italia. Kanskje noen velger å ta med seg en fjelltur i Alpene på veg tilbake? Dette er uansett en tur å glede seg til!

Backpacker – Asia

Obligatorisk: Ja
Pris: Inkludert i linjepris
Varighet: 3-4 uker
Måltider pr dag inkludert: 3

Den lengste turen blir garantert en opplevelse for livet, noe virkelig å se fram til. Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på et 3-4 ukers eventyr i landene Thailand, Kambodsja og Vietnam. Mye av turen planlegges av elevene selv, både i forkant og underveis med god hjelp fra veiledere. Vi kan for eksempel velge å se tempelbyen Angkor Wat, Kuang Si waterfall, øyhopping i Kambodsja eller andre fantastiske reisemål med utgangspunkt i Bankok Thailand. Aktiviteter kan for eksempel være jungeltrekking, snorkling/fridykking og bading på de utrolige strendene. I tillegg retter vi fokus mot de som bor der. Vi forsøker å møte og bli kjent med den fascinerende kulturen i denne verdensdelen, noe som blir enda mer spennende når vi beveger oss litt utenom de mest oppsøkte stedene.

Europa fra Sør til Nord

Vi reiser delvis sammen og delvis i mindre grupper på en to ukers spennende reise i Europa med tog, buss eller andre fremkomstmidler. Et hovedmål for årets tur er å fly til Baltikum helt sør i Europa, for deretter å reise nordover hele veien tilbake til Norge. På Balkan besøker vi for eksempel Nord-Makedonia, Albania og Kosovo. På veien nordover i Europa er for eksempel Budapest, Praha og Berlin aktuelle byer å reise innom for å oppleve. Dette er uansett en tur å glede seg til! Vi forventer også at turen gir svært god erfaring i forhold til det å reise og leve enkelt og rimelig, slik man gjerne gjør når man backpacker.

Vestlandstur

På høsten reiser vi over Hardangervidda for å komme nærmere fjord og fjell og den ville Vestlandsnaturen. Vi går den flotte turen til Trolltunga, vi opplever Folgefonna gjennom en breopplevelsestur, klatrer via ferrata-ruten i Tyssedal, og ikke minst rafter vi i en av elvene på Voss. Dette er normalt en linjeuketur med overnatting både i hytte og i telt i løpet av uken.

Andre turer i Norge

Noen ganger i løpet av året drar vi også på andre kortere turer i Norge. Dette er for eksempel at vi drar av sted til Hovden eller Rauland på vinteren, for å stå i bakken der, eller gjøre andre vintersportaktivteter der. En tur til Gaustatoppen kan gjøres både til fots og med ski eller brett på vinteren. Det blir gjerne også en eller flere turer til Hardangervidda for eksempelvis å sove i snøhule eller kjøre med hundespann. Her er det ellers mange muligheter!

Her finner du info om pris

Tidligere elev

Joakim Kirkesæter

Mine to år på seljord FHS var kort sagt fantastisk moro og ekstremt lærerike. Dette er en av de avgjørelsene jeg er mest glad for at jeg har tatt. Mengden gode minner (og bilder) fra turer, utflukter og opplevelser er store. Alt fra interrailturen hvor vi reiste Europa rundt med tog, til Asiaturen hvor vi lærte hvordan å backpacke med å reise på egenhånd rundt i Sørøst-Asia.
Aller viktigst var likevel tiden på skolen. Det var her jeg ble kjent med mange ulike elever, og fant ut av hvor hyggelige folk flest er!  Jeg lærte at folk setter pris på den du er. Jeg fikk en tillit til andre, en selvtillit og et stort nettverk med gode venner jeg kommer til å leve på livet ut.

Jeg har fått en arena hvor jeg har fått utvikle meg og vokse uten å være redd for å dumme meg ut. Her har jeg lært å leve med mennesker du har lite til felles med og, sette pris på dem. De sosiale antennene mine fikk et skikkelig løft!

Og nå som corona har fått et fotfeste på verden så må jeg si at det å være på folkehøgskule og leve tett og vel sammen med åtti andre mennesker er den beste måten mulig å komme seg gjennom en pandemi. Vi spiser sammen, går tur, klemmer hverandre, og har det moro sammen!  Turene fra mitt stippår handlet om å gjøre det beste ut av det med å oppleve mye av det vårt eget land har å by på. For eksempel Vestlandsturen hvor vi dro på bretur, gikk til Trolltunga, dro på rafting osv. Også har vi selvfølgelig fått masse ut av vakre Seljord og Telemark, via fjellturer, kajakkpadling og klatring. Norge er så absolutt like spektakulært som resten av verden. Og jeg har fått oppleve alt sammen med fantastiske folk!

Om du vil ha et år fullt av opplevelser og viktig læring du vil bruke resten av livet, er det å ta et år på folkehøgskole her i Seljord et genialt valg!

Lærere

Espen Nørsterud

Lærer på Backpacker – Multisport
Espen er en av linjelærerne på Backpacking- Multisport, og er en fyr som livnærer seg på nye opplevelser. Han er selverklært backpacker, som har studert både i Brasil, Bali og Australia. Han fullførte nylig masteren sin i idrett og friluftsliv, samtidig som han reiste rundt alene i Sør Amerika. Han er en person som foretrekker å dra litt utenfor strømmen, som har ført han til mange ulike destinasjoner rundt omkring i verden. På tur finner du Espen ofte i selskap med haier under vann, på vakre fjelltopper, eller på en idyllisk strand med en kokosnøtt i hånda. Samtidig som han deler alt på sin eksotiske Instagram konto.

Asbjørn Sekse

Lærer på Backpacker – Multisport
Asbjørn har utdanning fra Høgskulen i Telemark med fordypning innen samfunns- og friluftslivsfag. Han har i tillegg bakgrunn fra forsvaret. Jakt og fiskeerfaring har han blandt annet fra utallige turer på Hardangervidda. Han driver ellers med varierte aktiviteter som skikjøring, ballsport, naturfotografering og paragliding. Prøv gjerne å slå Asbjørn i ping-pong eller sjakk

BACKPACKER - MULTISPORT!

Kr 149.000

Et klikk unna eventyret!

Blogg

FØLG MED PÅ HVA SOM SKJER PÅ FOLKEHØGSKOLEN!