Kortkurs – Håndverksdager 2018

Håndverk og håndverksteknikker er populære, både lokalt og i landet. Seljord Folkehøgskule inviterer igjen til håndverksdager 18. – 20.mai 2018, og i år tilbyr vi kurs i skinnfell, smiing og brikkevev.

 

Litt om Seljord og Seljord Folkehøgskule

Midt i Telemark og omgitt av en fantastisk natur ligger Seljord. Den lille bygda som er så rik på kultur og er idyllisk plassert ved Seljordsvannet med myten om sjøormen Selma. Seljord Folkehøgskule er en internatskole med 70 til 90 elever der disse elevene har sitt daglige hjem i perioden fra august til mai. Om sommeren er Seljord fylt opp med turister og festivaldeltakere, for Dyrskuplassen trekker tusenvis av folk til sine mange festivaler gjennom sommeren og høsten.

De ulike kursene:

Kursene skinnfell og brikkevev vil i hovedsak foregå på skolens verksted. Smiing vil være ute (under tak). Det vil være en god idé å ha passende klær på for å være ute.

 

Skinnfell

Å lage skinnfell er en gammel tradisjon i Norge. Det var vanlig å sy sammen flere saueskinn til små og store feller, brukt som dyne. Man kan også lage fell av ett skinn, voggefell, eller dele opp skinn i mindre deler til sitteunderlag.

På kurset lærer du om verktøy, utstyr og materialer vi bruker både til utskjæring, søm og trykk på skinnfellen.

Vi starter med å vurdere saueskinnet slik at det blir utnyttet på best mulig måte før oppmerking og utskjæring. Eventuelle dårlige partier blir erstattet og bånd blir sydd over sømmene. Remser til brudekant blir skåret ut og sydd på fellen før det til slutt trykkes mønster.

Vi har et godt utvalg av trykkblokker med ulike mønstre slik at skinnfellen får et fint mønster.

Vi har alt av redskaper og utstyr til å sy en skinnfell, det du

Marit Lien Homme

trenger å ta med på kurset er et saueskinn. Vi kan være behjelpelige med å skaffe skinn hvis det er ønskelig.

Pris inkl materiell (ikke skinn): 1800,- (inkl kost og losji 3500,-)

Maks antall deltakere: 8
Kursansvarlig:  Marit Lien Homme
kontakt: marit.lien.homme@seljord.fhs.no/tlf 92445471

 

 

Smiing

Smedkurs for nybegynnere.

På dette kurset vil vi begynne med de grunnleggende teknikkene man har bruk for. Deretter arbeider vi oss framover i et rolig tempo. Vi vil ta utgangspunkt i Vikingtiden og smi noen av verktøyene og redskapene som vi kjenner fra den perioden, som ildstål, knivblad, hoggjern, stekegaffel og det vi ellers får tid til. Smedhåndverket har på mange områder ikke endret seg siden jernalderen og fram til i dag. For å vise at det ikke krever en masse moderne utstyr, vil vi smi på vikingevis, med trekull, blåsebelg og ambolt. Det betyr også at man arbeider sammen to og to. Én blåser og én smir, begge hjelper hverandre. Av og til bytter man så smitiden blir likt fordelt. Hvert opplegg starter med en liten bit teori, så vi får orden på det grunnleggende. Vi vil også snakke om utstyr og det vil bli demonstrert en lett og billig måte å komme i gang med dette håndtverket på.

Kurset er utendørs, men under presenninger så vi holder oss i skyggen. Da er det lettere å se temperaturen på jernet. Og selvfølgelig, så vi kan fortsette hvis det skulle begynne å regne. Vi kommer sikkert også til å bruke noe moderne utstyr, som diverse slipemaskiner. Av arbeidsklær kan vi anbefale å bruke klær som kan bli skitne og som ikke er laget av kunststoff som nylon og polyester og andre syntetiske stoffer som kan smelte.

Jeppe Norman Garly

Kl 16.00 søndag rydder vi opp og alle får med seg hjem det de har produsert i løpet av kurset. Pluss en god porsjon viten, erfaring og forhåpentligvis en lyst til å fortsette på egen hånd. Læreren snakker dansk og engelsk.

Pris: 1800,-  ( inkl kost og losji totalt 3500,-)

Maks antall deltakere 8
Kursansvarlig: Jeppe N. Garly
kontakt: jeppe.garly@seljord.fhs.no eller 94 78 81 60

 

Brikkevev

Brikkeveving er en eldgammel teknikk som har vært brukt helt tilbake i det gamle Egypt under Ramses III og fram til våre dager. I dag har man i Norge beholdt den gamle teknikken i bunadsbånd, som hårvipper og belte.
Vi vil sette opp renning , lære å veve forskellige mønstre på en og samme renning, og gjennom det  lære grunnprinsippene i brikkeveving. Du vil bli fortrolig med å endre mønsteret og rette feil hvis de måtte oppstå.
Som nybegynner lærer du teknikken slik at du selv kan veve nydelige bunadsbånd.

Underveis vil vi gjennomgå materialer og teori slik at  vi forstår hva som skjer når man først begynner å  snu på brikkene, hvordan vi best kan utnytte hva brikkene kan gi oss gjennom de forskjellige teknikkene.

Linnea Bang-Madsen

Som mer erfaren, vever vi med individuell dreiing av brikkene, dette er en litt mere krevende teknikk da man må konsentrere seg å ha et visst overblikk.  Det vil være noen forskjellige mønstre å velge imellom, vi setter opp renning  og lærer å lese forskjellige typer mønstre og vever etter disse. Dette vil åpne opp for mange muligheter og mønstre som man ofte finner på nettet.

Kurset er for nybegynnere og litt erfarne.

Pris for kurs inkl. materialer: 1800,- (inkl kost og losji totalt 3500,-)

Hvis du har egne vevematerialer så ta dem gjerne med.
Vi har alt hva man trenger av materialer for å delta på kurset, men det vil være mulighet for å kjøpe enkelte vevematerialer ( brikker, brett )

Maks antall deltagere: 8
Kursansvarlig: Linnea Bang-Madsen
kontakt: lbmbirds@gmail.com eller 40 20 51 97

 

Praktisk informasjon:

Periode: 18.-20.mai 2018

Passer for: Voksne personer som er interessert i håndverk og vil lære mer om skinnfell, smiing eller brikkevev (se mer info under de ulike kursene).

Min/max antall: 5/8 personer pr kurs

Pris: Alle kursene koster 1800kr. Kost og losji for disse dagene koster 1700kr. (Pris for kun måltider er 850kr.)

Overnatting: på internat – enerom (enkel standard). Sengetøy er inkludert.

Påmelding: innen 5.mai 2018 til kontor@seljord.fhs.no. Ved påmelding må du oppgi hvilket kurs du melder deg på, kost og losji, navn – adresse – telefonnummer og e-post.

Kontakt:
Spørsmål om kurs og påmelding: kontor@seljord.fhs.no / 35 05 80 40

Ansvarlige for kurset er:

Linnea Bang-Madsen: lbmbirds@gmail.com 40205197
Jeppe Garly: jeppe.garly@seljord.fhs.no 94788160
Marit Lien Homme : marit.lien.homme@seljord.fhs.no  92445471

Har du spørsmål må du bare ta kontakt.

Detaljert Program

Dag 1 – fredag 18.mai:
kl. 15-17:    Velkommen og innsjekking på rom
kl. 17:00:   Kursstart
kl. 20:00:  Kveldsmat

Dag 2 – lørdag 19.mai:
Kl. 08:00  Frokost
kl. 09:30   Kursøkt
kl. 13:00   Dugurd (lunsj)
kl. 14:00   Kursøkt
kl. 19:00   Middag

Dag 3- søndag 20.mai:
Kl. 08:00   Frokost
kl. 09:30   Kursøkt
kl. 13:00    Dugurd (lunsj)
kl. 14:30    Kursøkt
kl. 17:00   Middag /kursslutt / utsjekk

Det vil være muligheter for å jobbe med kursaktiviteter utover kveldene.

Du kommer ikke til å angre!

Følg oss

Kontakt

Brith Bø

Brith er vår kontorleder. Ta kontakt med henne om du lurer på noe. 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33
3840 Seljord

Tlf:+47 35 05 80 40
E-post: kontor@seljord.fhs.no
Facebook: Seljord folkehøgskule