Valgfag

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Du velger fritt uavhengig av linja du går på.

Elevene skal velge minimum 4 valgfag per semester. Valgfagene ligger ofte samlet to dager i uka.  Valgfagene våre byttes ofte ut og vil til enhver tid speile hvilke lærere vi har i staben. Nedenfor finner du et utvalg av populære valgfag. Klikk deg inn for å lese mer om dem. Vær obs på at noen valgfag medfører ekstra kostnader.

Samspill

Samspill

Man trenger ikke gå på en av musikklinjene for å utøve musikk på Seljord folkehøgskule. Forutsetningene er instrument evt. vokal, og interesse for å spille med andre. Samspill kan både være genrebestemt som Jazz samspill, eller det kan være akkustisk kontra elektrisk.

Ut i bygda

Ut i bygda

Ut i bygda er et valgfag med fokus på interaksjon med våre sambygdinger. Dette byr på mange fine møter på tvers av generasjoner, kultur og funksjonsnivå.

Dans

Dans

Skolen har egen dansesal og en dyktig danselærer. Ikke sjelden tilbys dans med ulikt innhold og på forskjellige nivåer. Her er det god muligheter for å lære og utvikle ferdigheter i sceniske stiler som jazzdans, moderne og hiphop. Her handler det om skikkelig god mosjon i kombinasjon med å ha det gøy og sosialt.

Leksehjelp

Leksehjelp

Dette valgfaget byr på mange fine kulturmøter. Gjør noen glad med å tilby dem hjelp med lekser, læring og integrering i det norske samfunnet. En av de viktigste sidene ved innvandring og hjelp til flyktninger er god integrering. Her kan du gjøre et lite, men viktig bidrag. Solidaritet i praksis.

Idrett og friluftsliv

Dette faget går på høsten. Vi drar ut på tur rundt skolen og har som mål å bestige de 7 topper som omkranser Seljord.

Vi kan også dra ut på joggetur eller ha en ballspilløkt i gymsalen men oftest er vi ute og går tur.

Småretter

Småretter

Få ting er bedre enn god mat. Mat kan være både sosialt og gøy å lage. Bli med på å kreere små og store delikatesser. Avslutt med å spise deg mett.

Filosofi

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene. Gjennom samtale og refleksjon utvikler vi oss vel så mye som mennesker som gjennom aktivitet. Enten faget kalles filosofi, idehistorie, litteratur eller psykologi, kan vi møtes til interessante meningsutvekslinger. Vi speiler hverandre og blir klokere.

Øks og kniv

Skaff deg «kloke hender» og noen gode redskaper. På Verkstaden har vi både smie, treavdeling og mulighet for å jobbe med lær. Dessuten har vi dyktig lærer som kan faget.

GoPro/video

Ta vare på minnene fra «året i ditt liv».

Gjennom hverdagene er det mange som filmer og tar bilder av det som skjer. Likevel er det få som tar seg tid til å sette dette sammen til en film. Her får du tid og undervisning i akkurat dette. Alle jobber med sine egne prosjekt så om du har erfaring eller ikke betyr ikke noe.

Det du må ta med er en god bærbar pc med programvare som kan brukes til redigering av film og/eller bilder. Dette kan være alt fra Adobe programmer til Pinnacle og Windows Moviemaker til GoPro studio. Du trenger kanskje også en ekstern harddisk for trygg lagring.

Blir du ferdig har du kanskje lyst til å vise det til resten av skolen?

Strikking

Strikking er en god tradisjon, ikke minst på Seljord folkehøgskule. Dette faget har holdt seg populært i mange år. Håndarbeidet er like sosialt som det er kreativt. Her skapes gaver og varmende kreasjoner til eget bruk.

Ski og brett

Ski og brett

Hvitt landskap, blå himmel og puddersnø i kombinasjon med ski eller brett. For mange er dette oppskriften på en perfekt dag ute. Ski og brett blir ofte arrangert intensivt i den beste vinterperioden. Ikke uvanlig på søndager.

Musikkteater

Musikkteater

Ta del i magien med å stå på en scene og formidle en historie gjennom sang, musikk og teater. Vi lager en musikkteaterforestilling som vises for publikum mot slutten av semestret. Vi jobber med manus, sanger og finner kostymer og rekvisiter. Ikke uvanlig å lage en forestilling som vi viser for over 200 barn i forbindelse med «Barnas dag» på skolen.

Solidaritet i fokus: Rundreise i Asia

Solidaritet i fokus: Rundreise i Asia

Vi her i Seljord er opptatt av solidaritetsarbeid og vi er veldig glade for å kunne støtte våre to solidaritetsprosjekter i India og Nepal. I løpet av skoleåret vil vi jobbe med India og Nepal som fellesprosjekter på tvers av linjefag og gjennomføre ulike solidaritetsaksjoner.

I desember har skolen satt av to uker til ulike prosjekt. Da reiser solidaritetsgruppa til Asia for å oppleve prosjektene vi støtter.

Les mer om Solidaritetsturen til India og Nepal her

Read more

Veslekor

Veslekor

Dette er valgfaget for de sangglade. Morsomt og utfordrende repertoar med litt høyere vanskelighetsgrad en sangene til Storkor. Veslekor deltar i store og små konserter gjennom året.

Ski og idrett

Dette valgfaget går etter nyttår. Vi benytter oss av de gode snøforhold i oppkjørte løypene. Her er mest langrennsski som gjelder.

Hvis snøforholdene er på sitt beste kan vi også dra ut på topptur og kjøre ned i silkemyk puddersnø.

Upcycling

Skap noe verdifullt av noe tilsynelatende verdiløst. Utrolig mye fint kan lages med en posjon fantasi og god rettledning. Når du er ferdig har du til og med gjort noe bra for miljøet.

Skinnfell

Skinnfell

Å sy skinnfell er en gammel tradisjon i Norge. Her lærer du å skjære til og sy en skinnfell etter tradisjonell metode av ett skinn, med brudekant og trykk.

Årbok

Hvert skoleår samler både elever og ansatte seg om årets store publikasjon. Årboka oppsummerer hele det fantastiske skoleåret i tekst og bilder. Her finnes tekster og bilder av alle på skolen, og gir et godt tilbakeblikk over det meste av det som har skjedd gjennom året. Årbok valgfaget er for heltene som tar på seg jobben å redigere og sette boka sammen.

Spinning

Spinning

Spinning er den perfekte treningsform for de som ønsker en effektiv måte å komme i form på, ned i vekt, og samtidig ha det gøy. Alle kan sykle på denne sykkelen. Uansett form og nesten uansett vekt. Det kreves ingen koordinasjonsevne for å beherske en spinningtime.

Spinning foregår på det lokale treningssenteret i Seljord. Her har vi et moderne treningsrom til disposisjon.

Ballspill

Ballspill

Som det ligger i navnet. Dette handler om å ha det gøy med ball og ballaktivitet. Vår store gymsal har rike muligheter for vollyball, fotball, håndball, basket eller andre ballaktiviteter.

Du kommer ikke til å angre!

Følg oss

Kontakt

Brith Bø

Brith er vår kontorleder. Ta kontakt med henne om du lurer på noe. 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33
3840 Seljord

Tlf:+47 35 05 80 40
E-post: kontor@seljord.fhs.no
Facebook: Seljord folkehøgskule