Elevene tar miljøansvar!

22 april 2019

«Plogging»

For mange er begrepet «plogging» både nytt og ukjent. Det handler om at man er på joggetur samtidig som man plukker søppel. Første miljødagen var alle elevene med på dette. Det ble plukket søppel langs veger og stier både i Seljord og Flatdal, men også langs strendene ved Seljordsvatnet. Vi hadde til og med en gruppe med elever som var ute i kano og plukket søppel med klype ute i vannkanten.

Og elevane fant søppel – mye søppel – forferdelig mye søppel. I løpet av en to-tretimers økt hadde de plukket med seg en stor haug med søppel. Det var både plastavfall, tønner, vindusruter til en campingvogn og bilbatteri. Alt mulig blir kastet. Til slutt kunne vi fylle opp en stor bilhenger med søppel som en av gruppene kjørte på dynge for sortering.

Miljø er så mangt, og vi kan alle gjøre noe!

De to siste miljødagene ble brukt til gruppearbeid der elevene jobbet med ulike temaer for så å presentere disse for resten av elevflokken. Temaene var: kjøtt, fisk/fiskeopprett, soya-/palmeolje, bevaring av natur, reising, elbil, vindenergi, vann/vannkraft, plast, søppel/søppelsortering, redesign, BUG-hotell og restemat.

Her er litt av det «Restemat»-gruppa skriver om arbeidet:

«Denne uken har vi ekstra fokus på miljø. Å redusere matsvinn er en viktig del av det. 
Noen av våre elever meldte seg på matgruppen og skulle lage middag til hele gjengen på skolen. Vi brukte opp det vi hadde på lager og igjen av rester. Resultatet ble en god og fyldig tomatsaus med spagetti. Til forrett serverte elevene rakfisk, som Naturlinja har laget tidligere i år.
Stemningen på kjøkkenet var på topp og elevene ble mette og fornøyde.»

Les mer om skolen sin miljøtenking

Nå rett etter påskeferien skal vi i gang med nye miljø-oppdrag. Blant annet har vi et insektsfokus ved at vi skal vi sette ut BUG-hotell og fuglekasser, i tillegg til at vi skal så engfrøblanding på deler av jordet opp for skolen for å tiltrekke flere insekter. I nest siste uka av skoleåret reiser vi så til Jomfruland på fellestur. Der skal vi også plukke søppel og oppleve plante- og dyrelivet i nasjonalparken på nært hold. Vi gleder oss!

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Related Posts