Musikk – Backpacker, stedet for interesserte, nysgjerrige og musikkinteresserte elever

11 januar 2020

Opplegget på denne nye linja baserer seg på flere års erfaring i folkehøgskolen og som musiker i «det virkelige livet». Som lærer på Seljord folkehøgskule har jeg gjennom ni år hatt gleden av å møte en hel drøss motiverte og musikkelskende elever; elever som vil spille i band, som vil skrive sanger, som vil jobbe i studio osv osv. Men jeg møter stadig unge mennesker, som i tillegg til musikken interesserer seg for mange andre ting.

For mange har det vært et dilemma om de skal søke seg til en musikklinje eller til en friluftslivslinje, f.eks. Noen har vurdert om de skal gå på folkehøgskole i det hele tatt – eller om de skal jobbe et halvt år, og så reise et halvt år. Variasjon i interesser er like mange som det er folk. I fjor begynte derfor tanken om å starte en linje, som kanskje kunne favne om flere interessefelt, å demre – og en idé ble født:

Etter mange år på skolebenken er det mange som ønsker seg et variert og spennende år. Unge mennesker er nysgjerrige på verden, og vil utforske og oppleve nye ting. De vil søke kunnskap, som kanskje ikke alltid står skrevet i bøker – men som man må erfare. Og de vil jobbe med et fag som de brenner for uten å måtte slite med eksamenspress. Jeg er overbevist om at musikk er et ideelt fag i så måte: Her kan man utvikle seg både faglig og som menneske. Samspill i band er en ypperlig arena for å lære å samarbeide med andre, og å lære mer om seg selv i samspill med andre. Å spille konserter er en god arena for å utfordre seg selv til å prestere. Å jobbe i studio egner seg til å lære å høre og se seg selv fra utsiden. Å jobbe med sangtekster er en god metode for å åpne seg for å ta inn inntrykk og historier fra verden omkring oss.

I tillegg bør man utforske verden utenfor seg selv. Verden er langt borte, og like rundt hjørnet. Musikk – Backpacker reiser på en kultur- og solidaritetsreise til Nepal. Her opplever vi hverdagsliv i by og på landsbygda, natur og nære møter med mennesker i en kultur som på mange måter er veldig forskjellig fra vår egen. Linja drar også interrail i Europa, hvor vi opplever vårt eget kontinent med tog. Denne reisen skal elevene i stor grad være med på å planlegge selv. Og så reiser vi på lengre og kortere turer i vårt eget nærmiljø.

Linja har tiltrukket seg en gjeng interesserte, nysgjerrige og musikkinteresserte elever. Hvor enn vi drar skinner musikkgleden gjennom i form av sang, spill og lytting. Opplegget er ideelt for elever, som ønsker å være med på å planlegge og fargelegge sitt eget folkehøgskoleår. Det er rikelig med rom for innspill, så et år vil aldri bli helt likt det forrige. «Vi må på hyttetur igjen», var det siste elevene sa før juleferien. «Javel», sa jeg. I disse dager forbereder de seg til turné, og så blir det intensiv periode med planlegging av Europatur. Men en hyttetur midt oppi det hele vil kanskje være godt for både kropp og sinn?

Etter et halvt år med Musikk – Backpacker er det fint å se litt tilbake – og ikke minst å rette blikket fremover. 1.februar starter opptaket for neste skoleår. All erfaring tilsier at det blir bra. Noen søknader har allerede begynt å tikke inn, og elevene på Musikk – Backpacker i 2020/21 vil garantert prege og fargelege skoleåret!

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Related Posts