Valgfag

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Du velger fritt uavhengig av linja du går på.

Elevene skal velge minimum 4 valgfag per semester. Valgfagene ligger ofte samlet to dager i uka.  Valgfagene våre byttes ofte ut og vil til enhver tid speile hvilke lærere vi har i staben. Likevel er det flere fagområder det ofte tilbys valgfag fra. Nedenfor finner du et utvalg. Klikk deg inn for å lese mer om hva hvert fagområde kan inneholde.

Veslekor

Veslekor

Dette er valgfaget for de sangglade. Morsomt og utfordrende repertoar med litt høyere vanskelighetsgrad en sangene til Storkor. Veslekor deltar i store og små konserter gjennom året.

Ski og idrett

Dette valgfaget går etter nyttår. Vi benytter oss av de gode snøforhold i oppkjørte løypene. Her er mest langrennsski som gjelder.

Hvis snøforholdene er på sitt beste kan vi også dra ut på topptur og kjøre ned i silkemyk puddersnø.

Samspill

Samspill

Man trenger ikke gå på en av musikklinjene for å utøve musikk på Seljord folkehøgskule. Forutsetningene er instrument evt. vokal, og interesse for å spille med andre. Samspill kan både være genrebestemt som Jazz samspill, eller det kan være akkustisk kontra elektrisk.

Årbok

Hvert skoleår samler både elever og ansatte seg om årets store publikasjon. Årboka oppsummerer hele det fantastiske skoleåret i tekst og bilder. Her finnes tekster og bilder av alle på skolen, og gir et godt tilbakeblikk over det meste av det som har skjedd gjennom året. Årbok valgfaget er for heltene som tar på seg jobben å redigere og sette boka sammen.

Strikking

Strikking er en god tradisjon, ikke minst på Seljord folkehøgskule. Dette faget har holdt seg populært i mange år. Håndarbeidet er like sosialt som det er kreativt. Her skapes gaver og varmende kreasjoner til eget bruk.

Småretter

Småretter

Få ting er bedre enn god mat. Mat kan være både sosialt og gøy å lage. Bli med på å kreere små og store delikatesser. Avslutt med å spise deg mett.

Skinnfell

Skinnfell

Å sy skinnfell er en gammel tradisjon i Norge. Her lærer du å skjære til og sy en skinnfell etter tradisjonell metode av ett skinn, med brudekant og trykk.

Øks og kniv

Skaff deg «kloke hender» og noen gode redskaper. På Verkstaden har vi både smie, treavdeling og mulighet for å jobbe med lær. Dessuten har vi dyktig lærer som kan faget.

Ski og brett

Ski og brett

Hvitt landskap, blå himmel og puddersnø i kombinasjon med ski eller brett. For mange er dette oppskriften på en perfekt dag ute. Ski og brett blir ofte arrangert intensivt i den beste vinterperioden. Ikke uvanlig på søndager.

Ballspill

Ballspill

Som det ligger i navnet. Dette handler om å ha det gøy med ball og ballaktivitet. Vår store gymsal har rike muligheter for vollyball, fotball, håndball, basket eller andre ballaktiviteter.

Dans

Dans

Skolen har egen dansesal og en dyktig danselærer. Ikke sjelden tilbys dans med ulikt innhold og på forskjellige nivåer. Her er det god muligheter for å lære og utvikle ferdigheter i sceniske stiler som jazzdans, moderne og hiphop. Her handler det om skikkelig god mosjon i kombinasjon med å ha det gøy og sosialt.

Filosofi

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene. Gjennom samtale og refleksjon utvikler vi oss vel så mye som mennesker som gjennom aktivitet. Enten faget kalles filosofi, idehistorie, litteratur eller psykologi, kan vi møtes til interessante meningsutvekslinger. Vi speiler hverandre og blir klokere.

Leksehjelp

Leksehjelp

Dette valgfaget byr på mange fine kulturmøter. Gjør noen glad med å tilby dem hjelp med lekser, læring og integrering i det norske samfunnet. En av de viktigste sidene ved innvandring og hjelp til flyktninger er god integrering. Her kan du gjøre et lite, men viktig bidrag. Solidaritet i praksis.

Spinning

Spinning

Spinning er den perfekte treningsform for de som ønsker en effektiv måte å komme i form på, ned i vekt, og samtidig ha det gøy. Alle kan sykle på denne sykkelen. Uansett form og nesten uansett vekt. Det kreves ingen koordinasjonsevne for å beherske en spinningtime.

Spinning foregår på det lokale treningssenteret i Seljord. Her har vi et moderne treningsrom til disposisjon.

GoPro/video

Ta vare på minnene fra «året i ditt liv».

Gjennom hverdagene er det mange som filmer og tar bilder av det som skjer. Likevel er det få som tar seg tid til å sette dette sammen til en film. Her får du tid og undervisning i akkurat dette. Alle jobber med sine egne prosjekt så om du har erfaring eller ikke betyr ikke noe.

Det du må ta med er en god bærbar pc med programvare som kan brukes til redigering av film og/eller bilder. Dette kan være alt fra Adobe programmer til Pinnacle og Windows Moviemaker til GoPro studio. Du trenger kanskje også en ekstern harddisk for trygg lagring.

Blir du ferdig har du kanskje lyst til å vise det til resten av skolen?

Musikkteater

Musikkteater

Ta del i magien med å stå på en scene og formidle en historie gjennom sang, musikk og teater. Vi lager en musikkteaterforestilling som vises for publikum mot slutten av semestret. Vi jobber med manus, sanger og finner kostymer og rekvisiter. Ikke uvanlig å lage en forestilling som vi viser for over 200 barn i forbindelse med «Barnas dag» på skolen.

Idrett og friluftsliv

Dette faget går på høsten. Vi drar ut på tur rundt skolen og har som mål å bestige de 7 topper som omkranser Seljord.

Vi kan også dra ut på joggetur eller ha en ballspilløkt i gymsalen men oftest er vi ute og går tur.

Ut i bygda

Ut i bygda

Ut i bygda er et valgfag med fokus på interaksjon med våre sambygdinger. Dette byr på mange fine møter på tvers av generasjoner, kultur og funksjonsnivå.

India (solidaritetstur)

India (solidaritetstur)

Vi her i Seljord er opptatt av solidaritetsarbeid og vi er veldig glade for å kunne støtte våre to solidaritetsprosjekter i India og Nepal. I løpet av skoleåret vil vi jobbe med India og Nepal som fellesprosjekter på tvers av linjefag og gjennomføre ulike solidaritetsaksjoner.

Bli med til India!
Brenner du for solidaritetsarbeid og vil du få mest mulig ut av året ditt på Seljord Folkehøgskule? Bli med! Vi blir en liten gruppe som reiser til India. Turen regnes som et valgfag. Målet er å bli bedre kjent med vårt solidaritetsprosjekt i India. Vi opplever verdens urettferdigheter, men også mulighetene og det vil gi oss inspirasjon til hvordan vi kan gjøre en forskjell i verden. Dere skal bli gode ambassadører for prosjektet. Turen kommer i tillegg til skoleruten og medfører derfor ekstra kostnader.

Opplevelsen av å befinne deg i India blant landets mennesker, lyder og lukter er helt forskjellig fra alt annet du har gjort. Det er uunngåelig å bli berørt av India. Det første møtet med India er et kultursjokk for de fleste, overalt ser du resultatet av et kastesystem og en tro på at det er skjebnen som bestemmer livet ditt. Det gjør inntrykk å møte elendigheten på nært hold.

Kostnad
Turen koster Kr. 12.500,- pr person (inkl. fly t/r Delhi, visum, overnatting, transport i India, sightseeing i Delhi, utflukt til Taj Mahal, frokost, lunsj og middager i India). Beløpet kommer i tillegg til skolepengene.

Nytter det egentlig å hjelpe i dette enormt folkerike landet?
«Jagriti Vihara», en indisk stiftelse som driver humanitært arbeid blant fattige stammefolk viser at det nytter! Helt siden 1971 har stiftelsen drevet et senter på landsbygda i delstaten Jharkhand med skoler, jordbruksprosjekter, kvinnegrupper og sosialt arbeid. Landsbyskolene for barn og ungdom tar utgangspunkt i stammefolkets egen kultur, forener teori og praktisk arbeid og handler om bevisstgjøring av rettigheter. Senteret er en viktig del av nærområdet. Derfra ordnes skolegang for barna i nabolandsbyene, de lønner lærere og organiserer kvinnegrupper, som sørger for å lære bort håndverk, etablere små bedrifter og være til støtte for hverandre i vanskelige situasjoner. Seljord Folkehøgskule har støttet Jagriti Vihara i mer enn 25 år.

Turen til India
Vi tar fly til hovedstaden Delhi. Der kryr det av mennesker, biler, sykler, kyr og gateselgere. Det er et støyende gateliv med bilhorn i flittig bruk, det tutes og plinges fra alle kanter. Vi overnatter på et komfortabelt hotell midt i Delhi og blir kjent med denne fantastiske byen. Selvfølgelig besøker vi et av verdens sju underverker: Taj Mahal, som regnes som et av de vakreste byggverker i verden. I løpet av uken reiser vi videre for å besøke skolens solidaritetsprosjekt, Jagriti Vihara. Vi møter flotte barn, kvinner og menn som er glade for all støtte de får. Det er noe helt annet å møte menneskene personlig enn bare å bli gitt informasjon om dem i Norge. Det er sterkt å se det med egne øyne. Etter noen fine, innholdsrike dager tar vi nattoget tilbake til Delhi. En togreise i India er mer enn en måte å forflytte seg på, det er et møte med lokalbefolkningen, et yrende liv og noen stille nattetimer innimellom. Vi nyter siste dagen i fargerike Delhi før vi setter oss på flyet til Kathmandu. Der møter vi de andre elevene på skolens fellestur i Nepal. Etter to uker reiser hele skolen tilbake til Norge, med hodet stappfullt av inntrykk og minner for livet.

Har du lyst til å bli med på dette eventyret?
Send en søknad til marieke@seljord.fhs.no og fortell gjerne litt om hvorfor du har lyst til å bli med til India.
Det er begrenset med plasser, påmeldingfrist for valgfag «India» er 15.august 2018.

Har du spørsmål? Gjerne ta kontakt pr mail!
Hilsen, Marieke (Internatleder)
E-post: marieke@seljord.fhs.no

Mer info om Jagriti Vihara finner du på www.jvv.no

Upcycling

Skap noe verdifullt av noe tilsynelatende verdiløst. Utrolig mye fint kan lages med en posjon fantasi og god rettledning. Når du er ferdig har du til og med gjort noe bra for miljøet.

Du kommer ikke til å angre!

Følg oss

Følg oss på snapchat

Kontakt

Brith Bø

Brith er vår kontorleder. Ta kontakt med henne om du lurer på noe. 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33
3840 Seljord

Tlf:+47 35 05 80 40
E-post: kontor@seljord.fhs.no
Facebook: Seljord folkehøgskule